Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Congres Duitsland paardenmelk informatie

30 Mar 2017
door Sanvita Healthy

Terugkijkend op het congres van 9 mei 2013 over paardenmelk, vind je hier een samenvatting van de dag, welke onder de leiding stond van holistische voedingstherapeut Dr. Med. Petra Kittner. Het symposium vond plaats in Waldbrunn, een dorp tussen Frankfurt en Stuttgart.

De vraag van de dag was:

Wat zijn de nutritionele eigenschappen van paardenmelk?

De toepassingen van paardenmelk zijn eindeloos en de geschiedenis hiervan begint al bij de Centraal-Aziatische volkeren als traditionele drank voor een gezond en fit lichaam.

Gastheer van de dag, Hans Zollmann is manager van Kurgestüts, een stoeterij in Waldbrunn en pleitbezorger van de gezonde eigenschappen van paardenmelk. Het familiebedrijf op de stoeterij is de eerste en grootste boerderij waar paardenmelk al meer dan 50 jaar op een natuurlijke wijze wordt geproduceerd, verwerkt en onderzocht. De oprichter van de moderne boerderij Dr. Stork, heeft zich zo’n halve eeuw geleden als pionier ingezet om hoge kwaliteit paardenmelk te produceren. Het project slaagde en de boerderij telt nu ongeveer 400 paarden. Ook is de boerderij toegankelijk voor bezoekers en is alles ingericht op een biologische vervaardiging.

Paardenmelk therapie bij kanker

Na de introductie en het welkomstwoord van de heer Zollmann, geeft hij het woord aan Claus Witteczek. De heer Witeczek is consultant-arts bij de Society for Biological Cancer Defensie (in het Duits Gesellschaft für Biologische Krebsabwehr e.V.). Deze vereniging voor natuurlijke kankerbehandeling uit Heidelberg is onafhankelijk en is georiënteerd op therapieën met dieet en lichaamsbeweging. Ook zet de vereniging zich in voor ontstekingsremmende en immuun versterkende therapieën als natuurlijke kankerbehandeling.

De samenstelling en overeenkomsten tussen paardenmelk en moedermelk, maakt dat paardenmelk bijzonder geschikt is voor behandelingen tegen allerlei ziektes. Paardenmelk is rijk aan albumine en globuline met lage caseïne. Dit maakt de melk licht verteerbaar en is daardoor lichter dan koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Ondanks het lage vetgehalte van zo’n 1%, is paardenmelk wel rijk aan onverzadigde vetzuren, zoals omega3 vetzuren. Daarnaast bevat paardenmelk veel lactose waardoor de ontwikkeling van bifidobacterium in de darmen gestimuleerd wordt.

In paardenmelk zitten de volgende vitaminen: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, mineralen calcium, fosfor en sporenelementen zoals ijzer.

Door de voedingsstoffen, bioactieve stoffen, afbraakeigenschappen en ontgiftende werking heeft paardenmelk een gunstig effect op de darmflora. Bij leveraandoeningen zoals een vette lever of hepatitis en intestinale aandoeningen zoals prikkelbare darmsyndroom, ziekte van Crohn of chronische constipatie heeft paardenmelk ook een positieve uitwerking.

Rondleiding 

Na de toespraak krijgen de deelnemers een rondleiding over de stoeterij en wordt het melken van de paarden getoond. Uit de melkcapaciteit van een merrie worden er 1/3 deel gebruikt voor de productie, de rest is voor het veulen. Het veulen is 12 uur per dag bij zijn moeder, en ook tijdens het melken in de buurt.

Een paard geeft voor de productie een halve liter melk per melkbeurt. Een paard wordt gewoonlijk tussen de 20 en 40 jaar oud. Daarvan wordt ze ongeveer 10 jaar gemolken. De paarden worden altijd gehouden in groepen, dan zitten ze het beste in hun vel. Deze stoeterij omvat 4 bedrijven op een oppervlakte van 450 vierkante kilometer aan weilanden en akkers. De voeding voor de paarden halen ze uit hun eigen biologisch gecertificeerde landbouw. Hierdoor kennen de paarden zeer weinig ziektes. ‘We gebruiken slechts zelden medicijnen voor de paarden’, verteld Hans Zollmann tijdens de rondleiding.

Paardenmelk als voedingstherapie

Het laatste deel van het symposium wordt verzorgd door Markus Rust, huisarts te Rosenheim. Hij behandelt de verlichting die de paardenmelk geeft door de voeding die erin gevonden wordt.

De voeding van de mens wordt gekenmerkt door stikstof. Dit zit hoofdzakelijk in koolstof (cellulose) en vlees (eiwit). Het menselijk lichaam zet plantaardig voedsel om in energie en structurele stoffen. Echter, industrieel gefabriceerde en geraffineerde voedingsmiddelen worden door het lichaam niet verwerkt. Deze blijven dus gedeeltelijk achter.

Melk neemt de positie in tussen dierlijk voedsel en plantaardig voedsel. Het wordt door zoogdieren gegeven en komt niet van planten, vis of gevogelte. Paardenmelk wordt anders geproduceerd dan melk van andere herkauwende zoogdieren. Paarden maken de melk in borstklieren die ontstaan uit het ectoderm als onderdeel van apocriene klieren. Ook het geven van melk is anders dan bij andere dieren. Koeien hebben een reservoir uier, terwijl paarden (en daar ligt een overeenkomst met het menselijk lichaam) melk geven door stimulatie.

Verschillende onderdelen in paardenmelk uitgelicht:

Deze soorten koolhydraten zijn voornamelijk aanwezig in paardenmelk: lactose, disacharide van glucose en galactose.

Glucose kan zeer snel opgenomen worden in het lichaam en meegenomen worden in het verbrandingsproces. Galactose is belangrijk voor de stofwisseling van hersencellen. Hierin functioneert paardenmelk beter dan koemelk. Caseïne is het meeste aanwezig van de melkeiwitten in koemelk en het laagste in moedermelk. Paardenmelk zit hiermee veel dichter bij moedermelk. In tegenstelling tot koe- schapen- en geitenmelk, is paardenmelk en moedermelk, door de veel fijnere schilfering, veel makkelijker door het menselijk lichaam te verteren. Dit is vooral belangrijk voor kinderen.

Het vetgehalte van melk verschilt per soort. Moedermelk bevat zo’n 4,2 tot 4,5% vet, koemelk heeft een vetgehalte van 3,8% en paardenmelk kent slechts zo’n 1% vet, waarvan 2/3 onverzadigde vetzuren zijn. De belangrijkste vetten in melk is triglyceriden (neutraal vet). Ook de ketenlengte komt ten goede bij leveraandoeningen en leveren sneller energie.

De mens neemt nauwelijks pure mineralen, vitaminen en enzymen in. Dit wordt vooral in specerijen gevonden. Ook in koemelk zit calcium. Paardenmelk is naast calcium ook rijk aan ijzer (wat goed is bij bloedarmoede) en ook aan vitamine C, wat de opname van ijzer bevordert. De Lysozym bevat antibacteriën en ondersteunt het immuunsysteem. Daarnaast heeft paardenmelk zo’n 10 keer de hoeveelheid vitamine D. Ook de buffercapaciteit van moedermelk en paardenmelk is beter voor de vertering bij kinderen.

‘Samengevat heeft paardenmelk door haar waardevolle ingrediënten hoge regeneratieve capaciteit en wordt het al vele jaren succesvol toegepast bij voedingstherapieën’ aldus de heer Markus Rust. ‘Vanuit natuurgeneeskundig perspectief kent paardenmelk haar helende werking door de zeer nauwe band en overeenkomsten met moedermelk’.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »