Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

5 tips tegen bacteriële vaginose

9 Sep 2022
door Sanvita Healthy

Als je last hebt van bacteriële vaginose, weet je hoe ongemakkelijk en frustrerend deze aandoening kan zijn. Het is een veelvoorkomend probleem bij vrouwen, gekenmerkt door een overgroei van bepaalde vaginale bacteriën. Het goede nieuws is dat er effectieve behandelingen tegen de vaginale bacteriële infectie beschikbaar zijn. Een voorbeeld van een alternatieve gardnerella behandeling is het innemen van paardenmelk capsules.

Wat is bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose (BV) is een aandoening waarbij de normale balans van vaginale bacterie verstoord raakt. Dit resulteert in een overgroei van bepaalde vaginale bacteriën. Een voorbeeld hiervan is de Gardnerella bacterie. Het is belangrijk om te weten dat bacteriële vaginose geen seksueel overdraagbare aandoening is.

Wat zijn bacteriële vaginose symptomen

De bacteriële vaginose symptomen kunnen variëren in ernst. Sommige vrouwen kunnen milde of zelfs geen symptomen ervaren. Typische bacteriële vaginose symptomen kunnen zijn:

 • Vaginale afscheiding: Een van de meest voorkomende symptomen is een verandering in de vaginale afscheiding. De afscheiding bij vaginale bacteriële infectie is vaak dunner dan normaal. Ook kan het een grijswitte of groenige kleur hebben.
 • Onaangename geur: Vrouwen met bacteriële vaginose kunnen een sterke, onaangename geur opmerken, vooral na geslachtsgemeenschap. Deze geur kan versterkt worden na het wassen van de vagina met zeep.
 • Jeuk of irritatie: Sommige vrouwen kunnen milde jeuk of irritatie in de vagina ervaren als gevolg van bacteriële vaginose.
 • Verbranding tijdens het plassen: Hoewel deze klacht minder vaak voorkomt, kunnen sommige vrouwen een lichte branderigheid of pijn ervaren bij het plassen.

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen vergelijkbaar kunnen zijn met andere vaginale infecties, zoals een schimmelinfectie of een infectie met Trichomonas vaginalis.

bacteriële vaginoseWat is de oorzaak van een vaginale bacteriële infectie

Bacteriële vaginose wordt veroorzaakt door een verstoring in de normale balans van bacteriën die van nature in de vagina aanwezig zijn. De vagina heeft een zelfreinigend vermogen door een complexe samenwerking van klieren en de vaginaflora. Net zoals de darmflora is er ook in de vagina een gezonde balans tussen verschillende soorten bacteriën nodig. De exacte oorzaak van deze verstoring is niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van bacteriële vaginose.

 • Verandering in vaginale flora: De vagina is van nature bewoond door verschillende soorten bacteriën, waarvan de meeste nuttig zijn en een gezonde vaginale omgeving helpen handhaven. Bij BV neemt het aantal van bepaalde schadelijke bacteriën, zoals Gardnerella vaginalis, toe, terwijl het aantal nuttige melkzuurbacteriën afneemt.
 • Seksuele activiteit: Hoewel BV geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) is, lijkt seksuele activiteit een rol te spelen bij het ontstaan of verergeren van BV bij sommige vrouwen. Het hebben van meerdere seksuele contacten of recente (nieuwe) seksuele activiteit kan het risico op BV vergroten.
 • Douchen: Het gebruik van vaginale douches of het grondig reinigen van de vagina met zeep kan de vaginale flora ernstig verstoren. De vagina is een zelfreinigend orgaan en heeft geen douches of zeep nodig voor gezonde reiniging. Afspoelen met lauw warm water is voldoende voor een goede reiniging.
 • Antibiotica: Het gebruik van antibiotica kan de bacteriële flora in de vagina verstoren. Dit kan gebeuren omdat antibiotica niet alleen de schadelijke bacteriën aanvallen, maar ook de nuttige melkzuurbacteriën die een gezonde vaginale omgeving behouden.
 • Hormonale veranderingen: Schommelingen in hormoonspiegels, zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze, kunnen de pH-waarde in de vagina veranderen en de vaginale flora beïnvloeden.
 • Algemene gezondheid: Factoren zoals diabetes, een verzwakt immuunsysteem en roken kunnen het risico op bacteriële vaginose verhogen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle vrouwen met risicofactoren deze onbalans ook ontwikkelen. Sommige vrouwen kunnen vaginale klachten ontwikkelen zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak.

5 tips doe je zelf kan toepassen tegen bacteriële vaginose

Hier zijn vijf tips om te helpen bij het voorkomen van bacteriële vaginose die je zelf kan toepassen. Ook helpen deze tips bij het verkleinen van de kans op herhaling.

Vermijd vaginale douches en intense reiniging

Steeds vaker worden vaginale douches gebruikt door vrouwen. Met de wens een hygiënische intieme zone te hebben wordt daarmee ook de vaginale flora om zeep geholpen. De vagina is een zelfreinigend orgaan en heeft geen douches of zeep nodig voor reiniging. Het gebruik van vaginale douches of overmatige reiniging kan de vaginale flora ernstig verstoren. Dit met bacteriële vaginose tot gevolg. Was de buitenste delen van de vagina alleen met warm water en gebruik daarbij eventueel milde, ongeparfumeerde zeep.

Veilig seksueel contact

Meerdere partners of onveilig seksueel contact geeft een extra risico op seksueel overdraagbare infecties (SOA's). In de meeste gevallen vinden vrouwen penetratie geen goed idee als ze last hebben van vaginale klachten. Kies er dan voor om te wachten tot de klachten over zijn.

Beperk het gebruik van antibiotica

Overmatig of onnodig antibioticagebruik kan de vaginale flora verstoren en de klachten veroorzaken of verergeren. Bij sommige lichamelijke klachten zijn er naast antibiotica ook mildere of natuurlijke vormen van werkzame stoffen die je misschien kunnen helpen. Zo spaar je de vaginale flora en je weerstand.

Draag katoenen ondergoed

Kies voor ademend katoenen ondergoed en vermijd strakke synthetische kleding. Strak ondergoed van synthetische stoffen houden vocht vasten de groei van schadelijke bacteriën kan daardoor bevorderen. Katoen laat lucht circuleren en houdt de vaginale omgeving droger. Kies voor wijdere comfortabele kleding.

Paardenmelk capsules

Met het innemen van paardenmelk capsules ondersteun je van binnenuit de vaginale flora. Ook krijgt je weerstand een boost. Al veel vrouwen hebben positieve ervaringen met het innemen van paardenmelk capsules bij een vaginale bacteriële infectie.

Bacteriële vaginose behandeling met paardenmelk

Er zijn verschillende behandelingen voor bacteriële vaginose. Maar wist je dat er ook natuurlijke behandelingen zijn? Een daarvan is het gebruik van paardenmelk tegen bacteriële vaginose. Paardenmelk staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en kan helpen bij het herstellen van de bacteriële balans in de vagina. Hier zijn enkele voordelen van paardenmelk:

 • Bevat natuurlijke antibiotica
 • Rijk aan vitaminen en mineralen
 • Bevordert de gezondheid van het immuunsysteem

Paardenmelk bevat van nature meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen. Niet alleen de vaginale flora wordt sterk verbetert door paardenmelk, ook de darmflora en weerstand krijgen een boost. De paardenmelk is biologisch, wordt verpoederd en kun je innemen in handige capsules.

paardenmelk capsules bacteriële vaginose

Hoe gebruik je paardenmelk capsules

Ben je klaar om de kracht van paardenmelk te ontdekken? De meeste vrouwen zijn in ongeveer drie maanden van hun klachten af. Je neemt paardenmelk capsules met een dosering van vijf capsules per dag. Deze kun je allemaal tegelijk innemen met een slok water bij het ontbijt of het avondeten.

De dosering bouw je op van één naar vijf capsules in vijf dagen. De eerste dag neem je één capsule, de tweede dag neem je twee capsules en zo bouw je op naar vijf vanaf de vijfde dag. Dit doe je drie maanden. Als de klachten weg zijn met 4 of 6 weken is het verstandig de drie maanden af te maken. Zo verminder je de kans dat de klachten terugkomen. Na de drie maanden bouw je de dosering af in twee weken naar nul.

Meer dan 600 klanten beoordelen Sanvita met een 9,2 gemiddeld op WebwinkelKeur. Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.