Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Eczeem en zwangerschap: tips voor verlichting

15 Jan 2024
door Sanvita Healthy

Eczeem en zwangerschap kunnen hand in hand gaan, en als je dit leest, ben je waarschijnlijk op zoek naar manieren om de jeuk en ongemak te verlichten. Het is niet ongewoon dat vrouwen tijdens hun zwangerschap last krijgen van eczeem, ook wel bekend als atopische dermatitis. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren die verlichting kunnen bieden, en een daarvan is het gebruik van biologische paardenmelk capsules.

Belangrijk om te weten is dat de klachten ná de zwangerschap vrijwel altijd over gaan. Soms direct en soms geleidelijk aan. Je kunt tijdens je zwangerschap al actie ondernemen tegen huidklachten.

Wat veroorzaakt eczeem tijdens de zwangerschap?

Eczeem kan ontstaan of verergeren door de hormonale schommelingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap. Het kan zijn dat je altijd al een gevoelige huid hebt gehad. De zwangerschap verergert deze klachten. Sommige vrouwen ervaren ook meer allergieklachten tijdens de zwangerschap.  

De oorzaken van eczeem zijn een complexe interacties tussen genetische, immunologische en omgevingsfactoren. Dit zijn enkele redenen waarom eczeem tijdens de zwangerschap kan optreden:

 1. Hormonale veranderingen: Tijdens de zwangerschap onderga je aanzienlijke hormonale veranderingen. Het hormoon progesteron neemt toe, wat kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de huid. Ook triggeren sommige hormoonschommelingen eczeem symptomen.
 2. Immunologische veranderingen: Als je zwanger bent, verandert je immuunsysteem. Dat moet om de ontwikkelende foetus niet af te stoten. Deze ‘immunomodulatie’ kan invloed hebben op het ontstaan of verergeren van huidaandoeningen zoals eczeem tijdens je zwangerschap.
 3. Stress: Zwanger zijn, kinderkamer, hormoonschommelingen, aanstaande bevalling; allemaal redeneren om stress te ontwikkelen. Stress is een bekende trigger voor eczeem. Het kan de symptomen verergeren of de oorzaak zijn van eczeem en allergieën.
 4. Genetische aanleg: Eczeem heeft vaak een genetische component. Als een vrouw een genetische aanleg heeft voor eczeem, kan zwangerschap de symptomen doen toenemen.
 5. Omgevingsfactoren: Zwangere vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde omgevingsfactoren die eczeem kunnen veroorzaken of verergeren, zoals bepaalde allergenen, irriterende stoffen in cosmetica of wasmiddelen, en extreme weersomstandigheden.
 6. Voeding: Veranderingen in dieet en voedingsgewoonten tijdens de zwangerschap kunnen een rol spelen bij het ontstaan of de verergering van eczeem.

Andere gevolgen voor de huid door zwangerschap

Je huid is je grootste orgaan. Het heeft ook veel verschillende functies. Zwanger zijn doet bij iedere vrouw wat met haar huid. Uit ervaring weten we er alles van. Deze invloeden heeft zwanger zijn op jouw huid:

 1. Striae (zwangerschapsstriemen): Alom bekend; de meeste vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap striae, ook wel bekend als zwangerschapsstriemen. Dit zijn strepen op de huid, meestal op de buik, borsten, heupen en billen. De oorzaak is het uitrekken van de huid. Voedt je huid van binnenuit om je huid goed te verzorgen.
 2. Hyperpigmentatie: Sommige zwangere vrouwen kunnen last hebben van hyperpigmentatie, waarbij delen van de huid donkerder worden. Dit kan zich ontwikkelen  als een zwangerschapsmasker (melasma) op het gezicht, donkere lijnen op de buik (linea nigra) en donkere tepelhof (areola).
 3. Acne: Sommige vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap een verergering van acne. Anderen kunnen juist een verbetering opmerken. Deze veranderingen worden vaak toegeschreven aan schommelingen in hormoonniveaus. Dat past de talgproductie in de huid aan.
 4. Veranderingen in moedervlekken: Bestaande moedervlekken kunnen donkerder worden, en soms ontstaan er nieuwe moedervlekken. Het is belangrijk om veranderingen in moedervlekken in de gaten te houden. Bij extra groot worden, snel verplaatsen of een ribbelige structuur moet je overleggen met je huisarts of verloskundige.
 5. Jeuk: Veel vrouwen ervaren jeukende huid tijdens de zwangerschap. Dit kan op alle plekken op je lichaam voorkomen. Vooral de uitrekking van je huid zorgt voor jeuk. De Sanvita Bodylotion heeft een kalmerende werking op de huid.
 6. Oedeem (vochtretentie): Sommige vrouwen ervaren zwelling van de handen, voeten en enkels als gevolg van vochtretentie tijdens de zwangerschap.
 7. Haarveranderingen: Zwangerschapshormonen kunnen ook invloed hebben op de textuur en meer of minder groei van het haar. Sommige vrouwen ervaren dikker haar, terwijl anderen juist haar verliezen.

Natuurlijke tips om eczeem te verzachten

Als je op zoek bent naar manieren om je eczeemklachten te verminderen, overweeg dan deze natuurlijke tips:

 • Hydrateer je huid: Gebruik een vochtinbrengende crème die speciaal is ontworpen voor gevoelige huid.
 • Vermijd triggers: Let op producten en stoffen die je eczeem kunnen verergeren en probeer deze te vermijden.
 • Draag zachte stoffen: Kies voor kleding van natuurlijke materialen zoals katoen, die minder irriterend zijn voor de huid.
 • Neem lauwe douches: Heet water kan de huid uitdrogen, dus kies voor lauwwarm water.
 • Gebruik supplementen: Biologische paardenmelk capsules geven een natuurlijke ondersteuning aan je huid van binnenuit.

eczeem en zwangerschap

Paardenmelk als natuurlijk middel

Biologische paardenmelk capsules staat bekend als natuurlijke oplossing tegen eczeem. Zeker ook tijdens de zwangerschap is dit product een uitkomst voor veel vrouwen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt om verschillende huidaandoeningen en allergieën te behandelen. Het is rijk aan vitaminen en mineralen en heeft een ontstekingsremmende werking wat helpt bij het verminderen van eczeem symptomen.

Voordelen van biologische capsules:

 • Makkelijk in te nemen: Als capsules zijn ze een handige aanvulling op je dagelijkse routine.
 • Natuurlijk en biologisch: Ze bevatten geen kunstmatige toevoegingen of schadelijke chemicaliën.
 • Ondersteunt het immuunsysteem: Het geeft een betere weerstand, werkt tegen allergieën en gaat eczeem van binnenuit tegen.
 • Bodylotion met kalmerende werking: Jeuk van je van binnenuit tegen met de capsules. Van buitenaf verzorg je je huid met de Sanvita Bodylotion om striae te voorkomen en verminderen.

Hoe gebruik je paardenmelk capsules?

Paardenmelk capsules neem je dagelijks in bij het ontbijt. De dosering voor volwassenen is vijf capsules per dag. Deze neem je tegelijk in met een glas water. Dit doe je gedurende drie maanden. Daarna kun je overstappen op een onderhoudsdosering van twee of drie capsules per dag tijdens je zwangerschap en mogelijk daarna voor een goed herstel.

De eerste weken voeren de capsules vooral afvalstoffen af en zuiveren ze het bloed. Daarna bouwen ze de darmflora op naar een gezonde samenstelling. Direct begint de huidgezondheid toe te nemen en de jeuk te verminderen.

De bodylotion breng je ruime en dun aan. Het voelt niet vet aan, ruikt niet sterk en trekt snel in. Meestal is twee of drie keer per dag voldoende.