• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Zit er lactose in paardenmelk

Wat is lactose?

Suiker wat in melkproducten voorkomt noem je lactose, daarom wordt het ook wel melksuiker genoemd. Dit soort suiker behoort tot de groep koolhydraten. Koolhydraten zijn voedingstoffen die energie leveren aan het lichaam.

Mensen kunnen allergisch zijn voor lactose, dit noem je ook wel lactose-intolerantie. Een lactose-intolerantie komt vooral voor bij volwassenen en maar zelden bij kinderen. Lactose komt voor in melk van zoogdieren.

Lactose komt vooral in producten voor waarin melk, melkpoeder of bepaalde bestanddelen waar uit melk zijn verwerkt. Dit staat vermeldt op ingrediëntenlijst op verpakking van het product. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Melk, karnemelk, chocolademelk, yoghurtdrink en fruitzuiveldranken, zoals Rivella en Taksi
  • Geitenmelk, schapenmelk, buffelmelk, kamelenmelk, paardenmelk en ezelinnenmelk
  • Geiten- en schapen kaas, smeltkaas, smeerkaas, verse kaas en Hüttenkäse
  • Yoghurt, kwark en kefir
  • Vla, pudding en mousse
  • Slagroom, zure room en creme fraiche
  • Roomboter
  • Probiotica, zoals Yakult, Activia en Actimel

Een leuk weetje: in Goudse kaas zit geen lactose verwerkt. Door het rijpingsproces van de kaas is de lactose volledig afgebroken.

 

Hoeveel lactose zit er in paardenmelk en andere soorten melk?

Vergelijkingsmatrix van verschillende soorten melk in %:

 

Paard

Vrouw

Koe

Schaap

Geit

Vetgehalte

1,3

4,0

3,4

6,2

4,1

Eiwit

2,1

1,5

3,5

5,2

3,8

Melksuiker

6,3

6,9

4,6

4,2

4,4

Afvalstoffen

0,4

0,3

0,8

0,9

1,9

 

 

Symptomen bij lactose allergie

Allergische reacties van lactose uit paardenmelk komt zelden voor. De reactie op lactose heeft bij veel mensen een andere oorzaak, namelijk het pasteuriseren van melk.

Mensen die een allergische reactie krijgen van paardenmelk merken dit al binnen een paar minuten na inname. De symptomen zijn vaak een dikke keel en last van de ogen, bijvoorbeeld tranen.

De slijmvliezen gaan opzetten of je kan een tinteling in je mond of op de lippen voelen. Dit kun je al merken direct na één capsule of theelepeltje paardenmelk, maar niet na verloop van de tijd. Bij twijfel is het goed om de arts te raadplegen.

In de meeste gevallen van lactose-intolerantie zijn mensen allergisch voor de eiwitten in koemelk. Deze zijn moeilijk verteerbaar en geven daarom een negatieve reactie. De eiwitten in paardenmelk zijn erg kort en geven daarom in veel gevallen geen problemen.

Het is goed om paardenmelk rustig op te bouwen bij een lactose-intolerantie.

Hieronder vind je een schema over hoe je paardenmelk kunt innemen:

Je bouwt het rustig op van één capsule naar vijf capsules per dag. Dag 1: een capsule, dag 2: twee capsules enzovoort. Deze capsules bevatten dezelfde ingrediënten als de paardenmelk poeder.

Schema paardenmelk voor alle leeftijden: 

Paardenmelk capsules:
Kinderen van 4 tot 6 jaar: opbouwen naar 3 á 4 capsules per dag
Kinderen ouder dan 6 jaar: opbouwen tot 5 capsules per dag

Paardenmelkpoeder:
Baby van 4 weken tot 12 maanden: opbouwen tot 1 theelepeltjes per dag.
Kinderen van 1 tot 3 jaar: opbouwen tot 1,5 á 2 theelepeltjes per dag.
Kinderen van 4 tot 6 jaar: opbouwen tot 2 á 3 theelepeltjes per dag.
Kinderen ouder dan 6 jaar: opbouwen tot 3 theelepeltjes per dag.

Wij adviseren om paardenmelk minimaal drie maanden in te nemen. Het kan zijn dat je met het innemen van paardenmelk geen nare gevolgen hebt zoals je met koeienmelk wel hebt.

Paardenmelk is een natuurproduct, dus heeft tijd nodig om in het lichaam opgenomen te worden. Voor iedereen is de tijd van de werking verschillend. De paardenmelk capsules mogen in één keer ingenomen worden en hoeven niet verdeeld te worden over de dag.

We adviseren na de drie maanden in een maand rustig af te bouwen tot dat je merkt dat de reactie op koemelk wegblijft. Uiteraard kun je ook altijd paardenmelk blijven innemen om aan je zuivelinname te voldoen.

Verzenden en bezorgen van paardenmelk

Je bestelling wordt zorgvuldig ingepakt en verzonden. Bestel je op werkdagen voor 23:00 uur, dan wordt je bestelling dezelfde dag nog gratis verzonden in Nederland.