Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Herken de symptomen van kinkhoest bij kinderen

28 Feb 2024
door Sanvita Healthy

Als ouder wil je natuurlijk niets liever dan dat je kind gezond en wel is. Maar soms, ondanks onze beste inspanningen, worden ze ziek. Symptomen van kinkhoest bij kinderen herkennen is belangrijk. Zo kan je op tijd helpen bij het verminderen van de impact van deze ziekte.

Wat is kinkhoest precies?

Kinkhoest, ook bekend als pertussis, is een zeer besmettelijke bacteriële infectie die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral belangrijk om alert te zijn op de symptomen bij jonge kinderen, omdat zij het meest kwetsbaar zijn.

De infectie verloopt meestal in verschillende stadia:

 1. Incubatieperiode: Dit is de periode tussen het in contact komen met de bacterie en het begin van de klachten. Het duurt meestal 7 tot 10 dagen, soms kan ook tot wel 21 dagen duren.
 2. Katarrhal Stadium: Dit stadium begint met milde verkoudheidsachtige symptomen zoals een loopneus, niezen, lichte koorts en een milde hoest. De hoest wordt geleidelijk erger gedurende 1 tot 2 weken.
 3. Paroxysmale Stadium: In dit stadium wordt de hoest steeds erger. Ook zijn er plotselinge, onbeheersbare uitbarstingen (paroxysmen). Deze hoestbuien kunnen zo heftig zijn dat ze spugen, uitputting en benauwdheid kunnen veroorzaken.
 4. Herstelstadium: De hoestbuien nemen geleidelijk af in frequentie en ernst gedurende enkele weken. Hoesten kan echter nog enkele maanden aanhouden.

Kinkhoest kan bijzonder ernstig zijn bij zuigelingen en jonge kinderen en soms door ontwikkelen in longontsteking, uitval, hersenschade en zeer zeldzaam zelfs in overlijden.

Vaccinatie tegen kinkhoest

De reguliere geneeskunde gaat ervan uit dat een hoge vaccinatiegraad belangrijk is om kinkhoest tegen te gaan. Als ouders ervoor kiezen hun kind of kinderen te vaccineren wordt dat meestal toegediend als onderdeel van de DKTP-prik (difterie, kinkhoest, tetanus en polio). Deze moeten herhaald worden verder in de kindertijd, voor adolescenten en volwassenen. Ook willen zorgverleners soms antibiotica gebruiken om de symptomen te verminderen.

Wat zijn de symptomen van kinkhoest bij kinderen?

Kinkhoest begint vaak met symptomen die lijken op die van een gewone verkoudheid. Daarnaast zijn de meest voorkomende symptomen van kinkhoest bij kinderen:

 1. Hoesten: In het begin kan het lijken op een milde verkoudheidshoest, maar na verloop van tijd wordt het hoesten intenser en de buien langer.
 2. Loopneus en verkoudheid: De symptomen van kinkhoest bij kinderen lijken op die van een gewone verkoudheid, zoals een loopneus, niezen, en een lichte koorts.
 3. Hoesten tot braken: De hoestbuien kunnen zo heftig worden dat kinderen moeten spugen van het hoesten.
 4. Vermoeidheid: Kinkhoest kan ook leiden tot vermoeidheid en algemene malaise.
 5. Ademhalingsproblemen: Bij zuigelingen en jonge kinderen kan kinkhoest leiden tot ademhalingsproblemen, zoals kortademigheid of pauzes in de ademhaling.
 6. Blauw verkleuren: In ernstige gevallen kan het kind blauw verkleuren als gevolg van zuurstofgebrek tijdens hoestbuien.
 7. Gewichtsverlies: Door de aanhoudende hoestbuien kan het kind moeite hebben met eten en gewicht verliezen.

Het is belangrijk om op te merken dat de symptomen van kinkhoest kunnen variëren in ernst, vooral afhankelijk van de leeftijd van het kind en of het al dan niet is gevaccineerd tegen kinkhoest.

Natuurlijke behandeling van kinkhoest

Mocht je kind toch kinkhoest hebben of krijgen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk iets te doen. Een natuurlijke behandeling kun je doen met een simpel natuurproduct: paardenmelk.

Paardenmelk is een natuurlijk product met van nature meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen. Dit is een ware weerstand-boost die de natuur ons geeft. Deze biologische paardenmelk is verpoederd en zit in capsules. Voor de kleintjes die geen capsules in kunnen nemen maak je de capsules open. De poeder meng je met flesvoeding, lauwwarm water of een toetje.  

De dosering is:

 • Kinderen vanaf 4 weken tot en met 2 jaar: twee capsules per dag
 • Kinderen van 3 jaar: drie capsules per dag 
 • Kinderen van 4 tot en met 6 jaar: vier capsules per dag
 • Kinderen ouder dan 6 jaar en volwassenen: vijf capsules per dag

Je begint met de eerste dag 1 capsule en bouwt de dosering op met iedere dag 1 capsule erbij.  

Ervaringen paardenmelk tegen kinkhoest

Al jarenlang wordt paardenmelk tegen kinkhoest met veel succes gebruikt. Doordat het heel licht verteerbaar is, kunnen kinderen vanaf 4 weken het al gebruiken. Naast kinkhoest wordt paardenmelk veel gebruikt tegen huidklachten, allergieën en darmklachten.

Enkele ervaringen vanuit WebwinkelKeur:

symptomen kinkhoest kinderen ervaringen

symptomen kinkhoest kinderen ervaringen

symptomen kinkhoest kinderen ervaringen

symptomen kinkhoest kinderen ervaringen

symptomen kinkhoest kinderen ervaringen

symptomen kinkhoest kinderen ervaringen

Natuurlijk beschermen tegen kinkhoest

Als ouder is het je prioriteit om je gezin gezond te houden. Naast het geven van de paardenmelk capsules, kun je meer doen om de verspreiding van kinkhoest te voorkomen:

 • Zorg voor goede hygiëne bij jou en je kinderen.
 • Vermijd nauw contact met zieke mensen.
 • Zorg voor een gezonde levensstijl.

Het is belangrijk om scherp te blijven op de symptomen van kinkhoest bij je kinderen. Vroege detectie en behandeling zijn belangrijk voor een spoedig herstel.

Bescherm wat je lief is vanuit de natuur

In een wereld waar de gezondheid van onze kinderen continu wordt uitgedaagd, is het onze taak als ouders om waakzaam te blijven en de nodige stappen te ondernemen om onze kleintjes te beschermen. Door bewust te zijn van de symptomen van kinkhoest en te zorgen voor tijdige behandeling, kunnen we samen werken aan een gezondere toekomst voor onze kinderen. De Ontwerper van de natuur heeft de oplossing gegeven.

Gemiddeld duurt kinkhoest tussen de 6 en 10 weken. Om de weerstand goed op te bouwen geef je de capsules tijdens deze periode. Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur, zo kun je snel beginnen.