Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Natuurlijke vulvodynie behandeling

9 Aug 2022
door Sanvita Healthy

In deze blog behandelen we het onderwerp vulvodynie: een branderig gevoel aan de vulva. Omdat het zoveel voorkomt, weinig over bekend is én omdat we een natuurlijke oplossing hebben. Je leest wat vulvodynie is, wat de symptomen zijn en wat je er tegen kunt doen.

Wat is vulvodynie

Vulvodynie is ongemak aan de buitenkant van de vulva. Het voelt als branderigheid aan de vagina. Ook kan je het herkennen aan schraalheid van de schaamlippen of stekende pijn bij geslachtsgemeenschap.

Vaak is het helemaal niet bekend dat iemand last van vulvodynie heeft. De term vulvodynie wordt gebruikt nadat een vrouw langer dan drie maanden pijn aan de vagina ervaart. Dit komt vooral voor tijdens het vrijen. Je kan er ook last van hebben tijdens het fietsen of het dragen van te strakke (onder-) kleding. De pijn wordt aangeduid als rauwheid, jeuk, een stekend gevoel, brandiger gevoel en over het algemeen erg gevoelig.

Over het algemeen is er geen duidelijke oorzaak te vinden voor vulvodynie. Er is geen sprake van een infectie, geen sprake van eczeem of genitale psoriasis. Toch is de oorzaak goed te vinden, en dus ook de behandeling zelf goed uit te voeren.  

Door het brandigere gevoel aan de vagina is gespannen bekkenbodem spieren vaak een gevolg. Gespannen bekkenbodem spieren kunnen komen door een negatieve ervaring. Het komt vooral bij jonge vrouwen en vrouwen op leeftijd voor. Doe oefeningen: train én ontspan je bekkenbodem spieren heel bewust.

Je kan ook gespannen bekkenbodem spieren door stress hebben. Stress uit zich vaak op een fysieke lichamelijke reactie. Het aanspannen van de bekkenbodem spieren is dan een reactie op de stress.

De oorzaak van vulvodynie

Vulvodynie heeft voor veel mensen veel impact op het dagelijkse leven. Normale dingen zoals fietsen, emoties, intimiteit en werken kan bemoeilijkt worden door vulvodynie. Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen die last hebben van branderige schaamlippen of andere ongemakken aan hun vagina te lang wachten voordat ze er iets aan doen.

De oorzaken van vulvodynie zijn nog steeds niet wetenschappelijk vastgesteld. Wel zijn er veel overeenkomsten tussen de mensen die er last van hebben. Dit zijn de overeenkomsten die vrouwen met vulvodynie onderling hebben:

 • Ze zijn gevoelig voor allergieën
 • Over het algemeen hebben ze een gevoelige huid
 • Ze zijn gevoelig voor hormonale veranderingen
 • Ze herkennen spanning in de spieren rondom hun bekkenbodem of zelfs spierspasmen

Mogelijke externe oorzaken van vulvodynie zouden kunnen zijn:

 • Stress door dagelijkse werkzaamheden of in de familiare omgeving
 • Genetische aanleg
 • Overactief immuunrespons waarbij huid snel reageert
 • Zenuwbeschadiging of irritatie

Symptomen van vulvodynie

De symptomen van vulvodynie kunnen heel er verschillen per persoon. De pijn en het gevoel kunnen voortdurend aanwezig zijn. ook kan het zijn dat je alleen maar last hebt tijdens het vrijen, fietsen fo lang zitten. Ook strakke kleding kan een oorzaak zijn van vulvodynie. Zonder diagnose kun je over het algemeen stellen dat je last hebt van vulvodynie als je een of meerdere van deze symptomen hebt:

 • Brandend gevoel
 • Stekend gevoel
 • Rauwheid of ruwheid
 • Schrale plekken
 • Pijn
 • Jeuk en roodheid

Ondanks de vele klachten en ondanks de vele mensen die er last van hebben, is er nog geen medicijn tegen. Wel een natuurlijk middel waarmee je eenvoudig deze klachten tegengaat. Wat níet werkt lees je hier.

Reiniging van de vulva

Vulvodynie zou ook kunnen komen van het snel toenemende gebruik van intieme doekjes of spoeling. Wel is intieme hygiëne erg belangrijk. Het voorkomt vervelende ziekten en veel ongemakkelijkheden.

Voordat je deze tips leest is één ding heel belangrijk: je vagina heeft een van de meest sterke zelfreinigende vermogens van je vagina. Dat heet de vaginale flora. Dit is een complex geheel van micro-organismen die indringers tegenhouden of uitschakelen en afvalstoffen afbreken en afvoeren. Het houdt op een natuurlijke manier infecties tegen, schimmelaandoeningen worden tegengewerkt en de huid blijft gezond. Zo blijft de vagina fris en krijg je geen last. Dat alles zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Het enige wat je moet doen hiervoor is aan het einde van deze blog lezen hoe je een gezonde vagina krijgt op een natuurlijke manier.

 Volg deze tips op als je een gezonde vulva wilt:

 • Verwissel vaker maandverband of tampons. Het beste is om de twee uur wisselen en gebruik te maken van hoge absorptieniveaus.
 • Gebruik bij een toilet bezoek een ander stukje papier voor de voorkant als voor de achterkant, en veeg voor de voorkant naar voren en voor de achterkant naar achteren.
 • Desinfecteer alles wat je wilt scheren voorzichtig, en spoel na het scheren grondig na.
 • Gebruik geen vaginale reinigingsdoekjes. De ontsmettende werking werkt ook de gezonde stoffen tegen.
 • Gebruik geen vaginale douches. Deze beinvloeden op een negatieve manier de vaginale flora waardoor je het probleem groter maakt.
 • V-Steaming, yoni-sauna of vaginale stoombehandeling: voor vulvodynie werkt het niet.

Kortom: denk niet dat je de natuur op déze manier kan helpen. Hoe je vulvodynie op een natuurlijke manier tegengaat lees je hier.

Vulvodynie behandeling

De behandeling van vulvodynie is gericht op het verlichten van pijnklachten en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Omdat de exacte oorzaak van vulvodynie niet altijd duidelijk is, kan de behandeling verschillen van persoon tot persoon. Hier zijn enkele mogelijke benaderingen die kunnen worden gebruikt:

 • Crème, zalf of gel tegen vulvodynie

Een vulvodynie behandeling kun je uitvoeren op een topische manier. Met zo’n behandeling breng je crème’s, een zalf of gel aan op het gebied waar je last van hebt. De werking is vaak licht verdovend, ontstekingsremmend of met hormonen die de symptomen tegengaan.

 • Medicatie

Medicijnen zouden ook ingezet kunnen worden als vulvodynie behandeling. Voorbeelden zijn pijnstillers, antidepressiva en anticonvulsiva. Dit zijn soorten medicijnen die niet de oorzaak aanpakken maar de overgevoeligheid van zenuwen verminderen en eventueel pijn verlichten.

 • Fysio

Je kan vulvodynie ook behandelen door oefeningen met de bekken te doen. Ontspanningstechnieken en stretching kunnen ook helpen. Deze behandeling is vooral bedoeld bij spierspasmen.

 • Psychotherapie

Vulvodynie heeft een enorme impact op je emotionele welzijn. Ook je intieme beleving staat bij vulvodynie onder druk. Daarom is een gesprek met een psycholoog soms een goed onderdeel om de klachten tegen te gaan.

Van de gevolgen tegengaan naar de oorzaak aanpakken

Alle types behandelingen zijn gericht op het gevolg. Symptomen bestrijden, nadelige gevolgen zo veel mogelijk beperken, leren ermee om te gaan. Allemaal niet de oplossing maar slechts verlichting. En laten we eerlijk zijn: een afname van de klachten is óók al een heel goed resultaat.

Bij Sanvita pakken we problemen liever bij de oorzaak aan. Met een natuurlijk middel tegen vulvodynie zijn de meeste vrouwen tussen de twee en drie maanden van hun klachten af. De oorzaak van volvudynie ligt grotendeels bij een slechte darmflora en lage weerstand.

Natuurlijk middel tegen vulvodynie

Het natuurlijke middel tegen vulvodynie is biologische paardenmelk poeder. Dit zit in handige capsules. Paardenmelk bevat van nature meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen. Deze werkzame stoffen zorgen voor een gezonde darmflora, vaginale flora en huidgezondheid. Door de dagelijkse inname van zo’n complete variatie aan vitaminen en mineralen krijg je een gezonde weerstand.

 

De capsules zijn gevuld met 100% biologische paardenmelk poeder. De dagelijkse dosering is vijf capsules. Deze neem je allemaal tegelijk in met een glas water. De dosering bouw je als volgt op:

 • Dag 1: één capsule
 • Dag 2: twee capsules
 • Dag 3: drie capsules
 • Dag 4: vier capsules
 • Vanaf dag 5: vijf capsules

 

Het duurt ongeveer twee tot drie weken voor dat je resultaat zult merken. Je huid vernieuwd zich iedere 28 dagen en het opbouwen van de weerstand duurt lang. Daarom is het slim om paardenmelk capsules tussen de twee en drie maanden in te nemen. Zo geef je dit natuurproduct de tijd om vulvodynie tegen te gaan.

natuurlijke vulvodynie behandeling

Paardenmelk capsules zorgen voor een gezonde hormoonbalans, gezonde darmflora en goede weerstand. Ook help je de huid van binnenuit aan de juiste vitaminen en mineralen. Na drie maanden zijn de meeste vrouwen van hun klachten af en zijn de capsules niet meer nodig. Als je nog niet volledig klachtenvrij bent na drie maanden kun je gerust de capsules een maand langer gebruiken. Het is een volledig natuurlijk voedingssupplement wat functioneert als multivitaminen.

Lotion tegen jeuk

De bodylotion op basis van paardenmelk en andere natuurlijke ingrediënten gebruik je voor een ruwe, schrale huid. Het kalmeert, verminderd jeuk en helpt het herstellende vermogen van de huid.

vulvodynie zalf lotion gel

Gebruik de bodylotion alleen op de uitwendige delen van de vulva. Inwendig zal de vaginale flora weerbaar gemaakt worden door de vitaminen en mineralen uit de capsules.

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.