Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Tylotisch eczeem: begrip en behandeling

15 Mar 2023
door Sanvita Healthy

Tylotisch eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die ongemak en irritatie kan veroorzaken. Maar maak je geen zorgen, er zijn verschillende manieren om met deze aandoening om te gaan en je huid weer gezond te krijgen. Een van die manieren is het gebruik van paardenmelk. Ja, je leest het goed, paardenmelk!

Oorzaak van tylotisch eczeem

Tylotisch eczeem, ook wel hand- en voeteczeem genoemd, is een chronische vorm van eczeem die vooral de handpalmen en voetzolen aantast. Het wordt gekenmerkt door droge, schilferende huid en pijnlijke barsten of kloven.

De exacte oorzaak van tylotisch eczeem is onbekend, maar het wordt vaak geassocieerd met overmatig zweten en stress. Het kan ook erfelijk zijn, dus als je familieleden hebt met deze aandoening, heb je mogelijk een groter risico om het te ontwikkelen. Bij een lage weerstand speelt het eczeem vaak op. Ook komt het regelmatig voor dat tylotisch eczeem bij mensen voorkomt die last hebben van allergieën of astma.

Een onbalans in de darmflora heeft als gevolg dat de huid extra kwetsbaar is voor eczeem klachten. Bouw je darmflora weer op naar een gezond niveau, zullen de huidklachten afnemen en soms zelfs verdwijnen.

Tylotisch eczeem aan voeten

De symptomen van tylotisch eczeem aan voeten herken je aan deze kenmerken:

 • Droge voeten
 • Schilferige huid, vooral aan de zijkant van de voeten
 • Kloven in het eelt op de hak
 • Jeuk op de bal van de voet (onderkant voet waar tenen beginnen)
 • Jeukende rode bultjes op de huid

Tylotisch eczeem aan voeten wordt extra gestimuleerd bij leren of kunststof schoenen. Bij warme sokken en dichte schoenen wordt de huid extra warm. Ook bij veel wrijving speelt tylotisch eczeem aan voeten op.

Tips tegen tylotisch eczeem aan voeten

Met deze tips verlicht je de klachten van tylotisch eczeem en hebben de gevolgen minder invloed op je dagelijkse activiteiten:

 • Was je voeten twee keer per dag met lauw water zonder of met een milde zeep. Zo krijgen infecties en bacteriën geen kans.
 • Draag luchtige schoenen. Leren strak zittende schoenen of laarzen geven een broeierige omgeving bij de voeten.
 • Draag luchtige sokken. Warme sokken kunnen comfortabel zijn, maar warmte draagt bij aan de ontwikkeling van tylotisch eczeem aan voeten.
 • Verwen je voeten met een zoutbad. Ga een of twee keer per week met je voeten in een bad zout water zitten. In een bak waar beide voeren in passen en het water tot over de tenen komt zijn 6 theelepels zeezoutkorrels genoeg. Deze kun je gewoon bij je supermarkt kopen. Je kan uiteraard ook zeewater ophalen op het strand.
 • Gebruik een hydraterende lotion zoals de Sanvita Bodylotion die snel intrekt. Dat houdt de huid soepel en kalmeert de huid en gaat ontstekingen tegen.
 • Lees verderop in deze blog de natuurlijke oplossing van binnenuit.

Tylotisch eczeem aan handen

De symptomen van tylotisch eczeem aan handen zijn over het algemeen hetzelfde dan bij eczeem aan voeten. Bij handeczeem moet je meer rekening houden met contact met irriterende stoffen. Deze kenmerken komen meestal voor bij tylotisch eczeem aan handen:

 • Droge huid
 • De nagels zijn moeilijk mooi te houden
 • Velletjes en schilfering vooral op de binnenkant van de handen
 • Jeukende rode bultjes op de huid
 • Gebarsten huid op de plekken waar de vingers scharnieren

Invoeden van buitenaf geven tylotisch eczeem aan handen weinig kans om te genezen. Je handen zijn voortdurend in contact met droge, koude of warme lucht. Water en schoonmaakmiddelen zorgen ook voor een extra kwetsbare huid.

Tips tegen tylotisch eczeem aan handen

Met deze tips verlicht je de klachten van tylotisch eczeem. Doordat de huid op je handen veel meemaakt tijdens je dagelijkse activiteiten, zijn constante verzorging én voeding belangrijke aspecten.

 • Was je handen twee keer per dag met lauw water zonder of met een milde zeep. Zo krijgen infecties en bacteriën geen kans.
 • Draag handschoenen bij contact met water in je werk of dagelijkse bezigheden. Groenten wassen, vaat wegwerken, in de tuin werken of andere klusjes zijn allemaal triggers voor handeczeem. Met handschoenen laat je de huid met rust.
 • Draag handschoenen bij contact met reinigingsmiddelen of chemische middelen. Sommige beroepen kunnen moeilijk worden uitgevoerd met handschoenen, vermijd dan zoveel mogelijk deze stoffen en was je handen na aanraking.
 • Handeczeem is zó vervelend want handschoenen moet je ook niet te lang dragen. Je huid krijgt geen licht, lucht en de temperatuur loopt vaak op. Voor de meeste mensen is een half uur ongeveer de maximale tijd dat handschoenen geen nadelige gevolgen hebben voor je huid.
 • Verzorg je handen de hele dag door met de Repair Handcrème van Sanvita. Het houdt de huid soepel, trekt snel in en voelt niet vet aan. De ontstekingsremmende en kalmerende ingrediënten geven de huid rust en tijd om te herstellen.

 

tylotisch eczeem leer er maar mee leven sanvita

 

Paardenmelk als natuurlijk middel tegen tylotisch eczeem

Je vraagt je misschien af hoe paardenmelk kan helpen bij tylotisch eczeem. Nou, paardenmelk zit vol met voedingsstoffen die gunstig zijn voor de huid. Het bevat vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die de huid voeden en hydrateren. Bovendien heeft paardenmelk ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van eczeem.

Paardenmelk kan via capsules worden ingenomen. Zo bouw je van binnenuit je darmflora op en krijgt je huid weer de voeding die het nodig heeft. Zo wordt eczeem van binnenuit aangepakt. De dagelijkse dosering is vijf capsules. Deze neem je allemaal tegelijk in, iedere dag rond hetzelfde moment. Je huid vernieuwd zich tussen iedere 28 en 40 dagen ongeveer. Dat zorgt ervoor dat de meeste mensen tussen de twee en drie maanden capsules innemen grotendeels of helemaal van hun klachten af zijn.

Het meeste resultaat hebben we met een combinatie van de capsules en de lotion of crème. Gebruik bij tylotisch eczeem op voeten de Sanvita Bodylotion. Bij tylotisch eczeem op de handen gebruik je de Repair Hand Cream. Beide producten hebben natuurlijke ingrediënten en kun je naar behoefte aanbrengen. De handcrème wordt meestal zo’n vier tot zes keer per dag aangebracht, de voetcrème twee of drie keer.

Bestellen en ontvangen

Je besteld via de website eenvoudig de capsules, bodylotion en/of handcrème. Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Je bestelling wordt gratis verzonden in Nederland en België.