Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Vrouwen vaker last van astma dan mannen

8 Jun 2017
door Sanvita Healthy

In het Radio 1 programma kwam dit onderwerp ter sprake. 

Vrouwen hebben twee keer vaker astma dan mannen. Waarom dat is was nog altijd onbekend. In november 2017 hebben wetenschappers ontdekt dat het verschil tussen mannen en vrouwen in de puberteit ontstaat, en dat het vrouwelijk geslachtshormoon testosteron de hoofdrol speelt. Bij kinderen zijn de verhoudingen juist omgekeerd: jongens hebben anderhalf keer vaker astma dan meisjes. Testosteron blijken de verhoudingen in de puberteit totaal om te draaien. 

​Lees hier het hele artikel: 

Hierom hebben vrouwen twee keer vaker astma dan mannen

do. 30 nov. 2017 — Artikel

Vrouwen hebben twee keer vaker astma dan mannen. Dat verschil ontstaat tijdens de puberteit. Testosteron lijkt mannen te beschermen.

Astma is een allergische reactie in de longen, waarbij ontsteking en overmatige slijmproductie voor ademhalingsproblemen zorgen. Volwassen vrouwen hebben er tweemaal zo vaak last van dan mannen. Waarom was onbekend. Omdat het verschil in de puberteit ontstaat, vermoedden Amerikaanse onderzoekers dat geslachtshormonen de oorzaak zijn. Dat blijkt inderdaad het geval: testosteron speelt een hoofdrol. Vrouwelijke hormonen hebben verrassend genoeg nauwelijks invloed.

Meer ontstekingscellen

De onderzoekers richtten zich op ILC2-cellen: longcellen die een ontstekingsreactie en slijmproductie in gang zetten. Astmapatiënten bleken daarvan veel hogere waarden in hun bloed te hebben dan gezonde mensen. Astmatische vrouwen hadden er meer van dan astmatische mannen. Hoe komt dat?

Testosteron lijkt te beschermen

Onder muizen blijken vrouwtjes ook meer ILC2-ontstekingscellen in de longen te hebben dan mannetjes. De onderzoekers namen longcellen van volwassen muizen en voegden daar geslachtshormonen aan toe. In celkweekjes bleek testosteron inderdaad de werking en ontwikkeling van de ontstekingscellen te remmen. Zo hebben astmatische mannen weliswaar meer ontstekingscellen dan gezonde mannen, maar testosteron lijkt hen tegen de negatieve gevolgen daarvan te beschermen. Vrouwelijke hormonen zorgden gelukkig niet voor een versterkte reactie van de ontstekingscellen, maar wel voor meer slijmproductie.

Reactie ILC2 niet de enige oorzaak

De reactie van ILC2-cellen is zeker niet de enige oorzaak van astma, maar speelt wel een belangrijke rol. Momenteel worden medicijnen tegen astma ontwikkeld, die zich richten op de ILC2-cellen. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om daarbij ook de invloed van geslachtshormonen mee te nemen.

Oudere vrouwen minder last van astma

Uit eerder onderzoek was al bekend dat astmatische verschijnselen bij vrouwen na de menopauze afnemen. Vrouwen maken daarna immers minder oestrogeen en progesteron aan, maar deze hormonen blijken in het onderzoek van vandaag een beperkte rol te spelen. Bij kinderen zijn de verhoudingen juist omgekeerd. Jongetjes hebben anderhalf keer vaker astma dan meisjes. Waarom dat is, is onbekend.

​De bron: https://www.dekennisvannu.nl/site/artikel/Hierom-hebben-vrouwen-twee-keer-vaker-astma-dan-mannen/9526

Helpt paardenmelk bij astma? 

​Veel van onze gebruikers die paardenmelk gebruiken bij astma ervaren dit als een goed alternatief middel tegen astma en gebruiken paardenmelk als vervanging voor pufjes of andere medicijnen. 

Lees hier hoe paardenmelk kan helpen als natuurlijk middel tegen astma.

Bestellen en ontvangen

Je bestelling wordt zorgvuldig ingepakt en verzonden. Bestel je op werkdagen voor 23:00 uur, dan wordt je bestelling dezelfde dag nog gratis verzonden.