Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Welke voeding is voor welk orgaan?

20 Mei 2021
door Sandra Bonestroo

Deze groenten en fruitsoorten lijken op jou organen, maar hebben ook een specifieke werking voor het orgaan waar het op lijkt.

Voeding organen sanvita

 

Druiven:

Onze longen bestaan uit verschillende vertakkingen met aan het einde van die takken een longblaasje. Die structuur lijkt erg op een trosje druiven en zorgt ervoor dat zuurstof van de longen in de bloedstroom terechtkomt.

Een voedingspatroon met veel vers fruit - waaronder druiven - zorgt voor een verlaagd risico op longkanker. Daarnaast bevatten de pitjes van druiven de stof proanthocyanide, die de symptomen van allergische astma kan verminderen.

Walnoten:

De bochten en rimpels van een walnoot doen ze op hersenen lijken. Walnoten bevatten een hoge dosis Omega 3-vetten, die je brein helpen functioneren. Recent nog toonde een studie aan dat walnoten het eiwit kunnen afbreken dat in verband wordt gebracht met de hersenziekte Alzheimer.

Zoete aardappel:

In de cultuur van de aardappeleters zijn we wel wat aardappels gewend. De zoete aardappel wordt daarentegen nog niet veel gegeten in Nederland. Qua vorm heeft een zoete aardappel gelijkenissen met de alvleesklier. Zoete aardappels hebben een lage glycemische index, wat ervoor zorgt dat de voedingstoffen langzaam worden verteerd in de darmen en gedoseerd terecht komen in de bloedbaan.

Wortel:

​Snij je een wortel doormidden, dan lijkt de structuur opvallend veel op een oog, inclusief de lijnen van een pupil en iris. Wortels zitten boordenvol vitaminen en antioxidanten en bevatten daarnaast ook betacaroteen. Die stof beschermt tegen oogziekten en vermindering van het zicht. 

Champignons:

​Snij een champignon doormidden en je ziet meteen de gelijkenis met een oor. Wie de groente toevoegt aan zijn maaltijden, kan hiermee het gehoor verbeteren. Champignons zijn één van de weinige voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. Die vitamine is cruciaal voor gezonde botten, zelfs de minuscule botjes in je oor die ervoor zorgen dat je gehoor optimaal is.

Selderij:

Lange stengels selderij doen met wat fantasie denken aan de vorm van het skelet. De groente draagt dan ook bij aan stevige botten, met zijn hoge calciumgehalte. Daarnaast bevatten zowel botten als selderij exact 23% sodium. Een tekort aan sodium in je voedingspatroon zorgt voor zwakke botten, dus dan is genoeg selderij eten een goede oplossing.

Gember:

​Een volledige gemberwortel heeft de vorm van een maag, wat overeenkomt met het belangrijkste gezondheidsvoordeel dat er al jaren aan wordt toegeschreven. In Oosterse culturen gebruikten de volkeren al een lange tijd gember om misselijkheid te verminderen of de maag te kalmeren.

Rode wijn:

Rode wijn, wat rijk is aan antioxidanten en polyfenolen, inclusief de krachtige stof resveratrol, ziet eruit als bloed. Rode wijn bevat ook een bloed verdunnende stof en vermindert daarmee bloedstolsels, die in verband staan met beroertes en hartziektes.

Bananen:

​De banaan heeft niet voor niets de vorm van een glimlach, beweert deze theorie. Het fruit bevat het proteïne tryptofaan, die na het eten wordt omgezet in de neurotransmitter serotonine. Dit 'gelukshormoon' is één van de belangrijkste stoffen die zorgt voor je gemoedstoestand in het brein.

Tomaten:

​​Snij een tomaat doormidden en je ziet de gelijkenis met de structuur van een hart en zijn vele kamers. In tomaten zit lycopeen, een stof die de kans op hartaandoeningen en verschillende kankers verkleint.

In combinatie met gezonde vetten zoals olijfolie of avocado, wordt de opname van lycopeen nog eens tot tien keer groter! Lab-experimenten hebben daarnaast aangetoond dat lycopeen het effect van ongezonde cholesterol kan verminderen.

Citrusvruchten:

De gelijkenis tussen ronde citrusvruchten, zoals citroenen en grapefruits en borsten zou wel eens meer dan toevallig kunnen zijn. Grapefruit bevat stoffen genaamd limonoïden, die de ontwikkeling van kanker bij proefdieren en in menselijke borstcellen blijkt te verhinderen.

Kidneybonen:

De naam zegt het al, ‘nierbonen’. Kidneybonen werken zuiverend en ontgiftend, op die manier ondersteunen ze de nieren als zuiverende organen.

Avocado:

De lampvormige avocado ziet eruit als een baarmoeder en ondersteunt de voortplanting. Avocado’s zijn een goede bron van foliumzuur. Foliumzuur blijkt ook het risico op cervicale dysplasieeen, een  voorstadium van baarmoederhalskanker, te verminderen.

Aardbeien:

Rijpe aardbeien hebben een hoge concentratie appelzuur, wat werkt als natuurlijke reiniger voor het oppervlak van je tanden. Bovendien bevat het vitamine C wat ervoor zorgt dat je een gezonder tandvlees krijgt.

 

Sanvita Capsules

Bijzonder om dit aan groenten en fruit te kunnen zien. De groenten bevatten veel verschillende vitaminen en mineralen. Wist je dat onze capsules van paardenmelk poeder ook zoveel vitaminen en mineralen bevat? Wel 42 verschillende soorten! Dit zorgt er niet alleen voor dat je de vitaminen en mineralen van paardenmelk capsules binnen krijgt, maar het zorgt er juist voor dat de vitaminen en mineralen uit voeding beter worden opgenomen. Klik hier voor meer informatie over de werking van Sanvita Capsules.