• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Paardenmelk bij koemelkallergie

Kinderen en volwassenen met een koemelkallergie reageren verschillend op eiwitten in voeding. Door het lage eiwitgehalte en hoge dosis vitaminen is paardenmelk een alternatief.
-16%
Sanvita Healthy Paardenmelk poeder pakket 1mnd
€98,70 €82,50
+

Paardenmelk bij koemelkallergie

Wat is koemelkallergie?

Een koemelkallergie kan zich in verschillende reacties uiten. Je lichaam reageert overgevoelig bij producten waar koemelk in zit. Bij baby’s komt de allergie voor koemelk het meeste voor, ongeveer 2 tot 6 procent van alle baby’s. Baby’s die last hebben van koemelkallergie reageren op het eiwit dat in de melk aanwezig is. Koemelkallergie kan in de loop van de jaren ineens verdwijnen. Het kan zijn dat je kind ineens producten met koemelk kan gebruiken zonder er iets van te krijgen. In vele gevallen kunnen allergieën erfelijk zijn, dus ook koemelkallergie. Als je als ouder last hebt van allergieën is de kans groot dat je kind het ook krijgt.

Symptomen van koemelkallergie

Koemelkallergie uit zich vaak in verschillende klachten. Deze klachten beginnen meestal in de eerst drie maanden. De meest voorkomende symptomen zijn maag- en darmklachten, eczeem in het gezicht en last van de luchtwegen.

Hier een overzicht van de meest voorkomende klachten:

  • Huidklachten: last van jeuk, eczeem, uitslag en galbulten (35% van de gevallen)
  • Longklachten: astma, verkoudheid en bronchitis (15% van de gevallen)
  • Maag en darmklachten: diarree, verstopping, buikpijn, misselijkheid, weinig drinken (50% van de gevallen)

Deze klachten kunnen optreden na gebruik van producten met koemelk als ingrediënt, maar kunnen ook pas na een of twee dagen zichtbaar worden.

Oorzaak van koemelkallergie

Koemelkallergie kan ontstaan doordat de darmflora nog niet goed hersteld is en niet goed werkt om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. De eiwitten uit de koemelk worden normaal gesproken in het maag-darmkanaal tot kleinere stukjes afgebroken door enzymen. De darmwand functioneert eigenlijk als een kleine filter. Bij een baby is deze nog niet helemaal volgroeid. De gaatjes in de filter is daardoor te groot. Hierdoor kan de onverteerde eiwitten in het bloed terecht komen. Bij kinderen met een koemelkallergie ziet het lichaam deze eiwitten als onveilige stoffen in het bloed en reageert daarop.

Behandelingen bij koemelkallergie

Behandelingen die je kunt doen bij koemelkallergie zijn heel verschillend. Hier hebben we er een paar beschreven.

  • Als je borstvoeding geeft dan zal je de zuivelproducten als melk, yoghurt en kaas moeten laten staan. Ook producten waar koemelk in verwerkt is zijn niet goed te combineren. Een moeder die borstvoeding geeft en zich aan een gezond dieet houdt, is voor de allergische baby nog altijd de allerbeste voeding. Probeer minstens zes maanden borstvoeding te geven. Deze tijd is nodig het afweersysteem op een dusdanig peil te brengen zodat je baby extra bescherming heeft tegen ziekteverwekkers.
  • Als je met borstvoeding stopt raden de instanties vaak aan om over te gaan op een zuigelingenvoeding op basis van eiwit-hydrolysaat. Geef de eerste zes maanden geen bijvoeding, anders is de kans groter op het ontwikkelen van een voedselallergie.
  • Sommige klachten kunnen niet worden voorkomen. Er kunnen dan medicijnen voorgeschreven worden tegen koemelkallergie.
  • Neem dieetmaatregelen tegen koemelkallergie.
  • Neem paardenmelk bij koemelkallergie om toch vitamines en mineralen binnen te krijgen op een natuurlijke manier. Hier staat verder in de tekst meer informatie over.

Tips bij koemelkallergie

  • De ontlasting kan dunner en groen worden als je kind hypo-allergene voeding gebruikt.
  • Oppassers informeren over het dieet van je kind.
  • Telefoonnummer geven van jou en de huisarts voor eventueel bij noodgevallen.
  • Je kind de traktatie eerst naar huis laten meenemen voordat hij/zij het opeet.
  • Zet een traktatie op school klaar met wat je kind wel mag hebben als er wordt getrakteerd.
  • Maak een lijstje met wat je kind wel en niet mag hebben bij koemelkallergie.
  • Bij de boekhandel zijn er speciale boeken met recepten en diëten bij koemelkallergie.

Producten die altijd koemelk bevatten:

  • Melk, room of boter
  • Kaas
  • Vla of yoghurt
  • IJs (behalve waterijs)
  • Chocola
  • Zuivel frisdranken

Koemelk en lactose-intolerantie

Deze twee soorten allergieën worden vaak verward, omdat mensen denken dat dit bijna hetzelfde is. Echter, deze twee aandoeningen mag je eigenlijk niet vergelijken met elkaar. Bij koemelkallergie is een sprake van allergie op het eiwit in de koemelk en bij lactose-intolerantie worden deze eiwitten wel verdragen maar is de lactose die erin zit de veroorzaker van de klachten. Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Er is dan tekort aan het enzym lactase. Lactose-intolerantie komt bijna niet voor bij kinderen onder de drie jaar.

Melkvervangers bij koemelkallergie

  • Sojamelk
  • Geitenmelk
  • Paardenmelk

In het verleden is er vaak geadviseerd om de kinderen met koemelkallergie sojamelk te laten drinken. Na een paar jaar stegen de cijfers van het aantal kinderen die een sojamelk-allergie ontwikkelden. Daardoor worden er geen diëten meer voorgeschreven op basis van sojamelk. Sojamelk is een hardnekkig allergeen, erger dan een koemelkallergie.

Geitenmelk wordt ook vaak als een alternatief gezien bij koemelk. Omdat de eiwitten van geitenmelk in veel onderdelen overeenkomen met de structuur van koemelk is dit ook niet de juiste oplossing. Als je geitenmelk inneemt in plaats van koemelk, kan het zijn dat er ook daarvan een allergische reactie optreedt.

Paardenmelk kan daarentegen wel een goede werking hebben bij kinderen met koemelkallergie. Dit soort melk zorgt ervoor dat de darmfora wordt hersteld en is zeer licht verteerbaar. Zo kunnen de afvalstoffen uit het lichaam worden afgevoerd en uit het zich niet meer in koemelkallergie. Ook staat paardenmelk algemeen bekend als natuurlijke weerstand verhoger en natuurmiddel tegen eczeem, astma, luchtwegklachten en darmklachten.

 

Vergelijkingsmatrix van verschillende soorten melk in %:

 

Paard

Vrouw

Koe

Schaap

Geit

Vetgehalte

1,3

4,0

3,4

6,2

4,1

Eiwit

2,1

1,5

3,5

5,2

3,8

Melksuiker

6,3

6,9

4,6

4,2

4,4

Afvalstoffen

0,4

0,3

0,8

0,9

1,9

 

Paardenmelk bij koemelkallergie

Paardenmelk bestaat uit een unieke samenstelling die veel op moedermelk lijkt. Paardenmelk bevat veel energie, ijzer, vitaminen en mineralen. Ook bevat dit melksoort een laag eiwit- en vetgehalte. Hierdoor is het veel beter te verdragen voor het menselijk lichaam dan koemelk.

Waarom paardenmelk beter is ten opzichte van andere melksoorten?

De melkproductie werkt samen met de spijsvertering. De melkgevende koe, schaap, geit of waterbuffel (waar meestal mozzarella van gemaakt wordt) functioneren met behulp van vier magen, waardoor ze vettere melk geven die ook voor overtollige slijm zorgen in het menselijk lichaam. Deze herkauwende dieren kunnen 300 dagen melk produceren zonder hun kalfje te zien. Dit staat allemaal in tegenstelling tot de edele melksoorten, zoals van een paard, ezel en moedermelk. Deze soorten melk bevatten zo'n 1% vet, waardoor ook vastzittend slijm wordt opgehoest.

Onderzoek naar paardenmelk bij koemelkallergie

Dr. Rene Madeleyn, arts op de afdeling kindergeneeskunde in het ziekenhuis Filderklinik in Filderstadt in Duitsland, zegt: "Paardenmelk is een soort melk die veel bacteriën- en virus neutraliserende antilichamen bevat, en paardenmelk is van alle zoogdieren het meest vergelijkbaar met menselijke moedermelk. In de praktijk geven we paardenmelk vaak aan baby's die te vroeg zijn geboren om kracht en immuniteit op te bouwen en te vergroten".

Paardenmelk poeder of paardenmelk capsules?

Paardenmelk hebben we in de vorm van poeder en capsules. De meest gebruikte vorm bij koemelkallergie bij kinderen is paardenmelkpoeder. Paardenmelkpoeder is te mengen met de flesvoeding of moedermelk in een flesje. Bij volwassene met koemelkallergie is het innemen van paardenmelkcapsules aan te raden. Niet alle mensen vinden de smaak van paardenmelk fijn. Daarbij is capsules ook makkelijk in te nemen en mee te nemen. De capsules bevatten meer dan 98% pure paardenmelkpoeder waardoor er nauwelijks vulstof gebruikt wordt. Elke paardenmelk capsule bevat 600mg paardenmelkpoeder.

Zuigelingen mogen dit natuurlijke middel al vanaf vier weken gebruiken.

Gebruik van paardenmelk bij koemelkallergie

Bij koemelkallergie is het gebruik van paardenmelk een goed natuurproduct met bijzondere eigenschappen. Door de paardenmelk gedroogd in poedervorm te verpakken is het sterk geconcentreerd. Op deze manier kan het eenvoudig door een dessert of door water (tot maximaal 30 graden) gemengd worden.

Schema paardenmelk voor alle leeftijden:

Paardenmelkpoeder:
Baby van 4 weken tot 12 maanden: opbouwen tot 1 theelepeltjes per dag.
Kinderen van 1 tot 3 jaar: opbouwen tot 1,5 á 2 theelepeltjes per dag.
Kinderen van 4 tot 6 jaar: opbouwen tot 2 á 3 theelepeltjes per dag.
Kinderen ouder dan 6 jaar: opbouwen tot 3 theelepeltjes per dag.

Paardenmelk capsules:
Kinderen van 4 tot 6 jaar: opbouwen naar 3 á 4 capsules per dag
Kinderen ouder dan 6 jaar: opbouwen tot 5 capsules per dag

Wij adviseren om paardenmelk minimaal 3 maanden in te nemen. Het kan zijn dat je met enkele weken al resultaten ziet. Paardenmelk is een natuurproduct, dus heeft tijd nodig om in het lichaam opgenomen te worden. Voor iedereen is de tijd van de werking verschillend. De paardenmelk capsules mogen in 1 keer ingenomen worden, en hoeven niet verdeeld te worden over de dag. Wanneer de klachten verdwenen zijn, kan het zijn dat het inwendig nog aanwezig is. We adviseren om dan nog even door te gaan en na een maand rustig af te bouwen tot dat je merkt dat het weg blijft.

Ook zijn er cosmetische producten op basis van paardenmelk, zoals de paardenmelk baby en kind lotion tegen eczeem of een gevoelige huid. Deze lotion is erg fijn bij een teer, gevoelig huidje. Dit kun je moeiteloos uitsmeren over je hele lichaam. De lotion zorgt ervoor dat het huid van buiten wordt gevoed. Het trekt direct in en voelt niet vettig aan. Ook deze lotion is gemaakt op basis van paardenmelk en natuurlijke ingrediënten. Hier vind je meer informatie over onze paardenmelk lotion voor baby en kind.

Verzenden en bezorgen

Je bestelling wordt zorgvuldig ingepakt en verzonden. Bestel je op werkdagen voor 23:59 uur, dan wordt je bestelling dezelfde dag nog verzonden. Verzending is gratis in Nederland en België.