• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Alles over het Prikkelbare Darm Syndroom en de PDS symptomen

-35%
Sanvita Healthy Darmklachten Programma
Darmklachten Programma
€284,01 €184,50
+

Alles over het Prikkelbare Darm Syndroom en de PDS symptomen

Heb je last van het Prikkelbare Darm Syndroom? Dit is een aandoening die je spijsverteringssysteem aantast en kan leiden tot een reeks onaangename symptomen. In deze blogpost gaan we dieper in op wat Prikkelbare Darm Syndroom precies is, welke symptomen erbij horen en hoe je je dieet kunt aanpassen om de symptomen te verlichten. Ook maak je kennis met de natuurlijke werking van paardenmelk.

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom?

Het Prikkelbare Darm Syndroom, ook wel bekend als PDS, is een veelvoorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel aantast. De precieze oorzaak van PDS is niet volledig begrepen, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van PDS. Hier zijn enkele van deze factoren:

 1. Genetische aanleg: Sommige mensen lijken een genetische aanleg te hebben voor het ontwikkelen van PDS, wat betekent dat ze een verhoogd risico hebben als er gevallen van PDS in de familie voorkomen.
 2. Abnormale darmbewegingen: Bij PDS kunnen de spieren in de darmwand onregelmatig samentrekken, wat leidt tot buikpijn en ongemak.
 3. Veranderingen in darmgevoeligheid: Bij mensen met PDS kunnen de darmen gevoeliger zijn voor bepaalde prikkels, zoals gas, ontstekingen of voedselcomponenten, wat leidt tot symptomen zoals diarree, obstipatie en buikpijn.
 4. Voeding: Sommige voedingsmiddelen kunnen symptomen van PDS verergeren. Veel mensen met PDS merken dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals zuivelproducten, cafeïne, alcohol, kunstmatige zoetstoffen en bepaalde koolhydraten (FODMAPs), hun symptomen verergeren.
 5. Stress en emotionele factoren: Stress en emotionele spanning kunnen PDS-symptomen verergeren of uitlokken. Het is niet duidelijk of stress de oorzaak is van PDS, maar het kan zeker een rol spelen bij het beïnvloeden van de symptomen.

Het is belangrijk op te merken dat PDS een complexe aandoening is en dat de exacte oorzaak kan variëren van persoon tot persoon.

PDS symptomen en klachten

De symptomen van PDS kunnen variëren van persoon tot persoon, maar er zijn een aantal veelvoorkomende symptomen die vaak worden geassocieerd met deze aandoening. De meest voorkomende symptomen van PDS zijn:

 1. Buikpijn en krampen: PDS gaat vaak gepaard met buikpijn en krampen die meestal in het onderste deel van de buik worden gevoeld. De pijn kan variëren in intensiteit en kan soms verlichten na een stoelgang.
 2. Wisselende stoelgangpatronen: Mensen met PDS ervaren vaak veranderingen in hun stoelgangpatroon. Dit kan zich uiten als afwisselend diarree en obstipatie. Sommige mensen kunnen overwegend last hebben van diarree (PDS-D), terwijl anderen overwegend obstipatie ervaren (PDS-C).
 3. Opgeblazen gevoel en gasvorming: PDS kan leiden tot een opgeblazen gevoel en overmatige gasvorming in de darmen. Dit kan ongemak en een opgeblazen buik veroorzaken.
 4. Wijzigingen in de ontlasting: Veranderingen in de consistentie en het uiterlijk van de ontlasting zijn gebruikelijk bij PDS. Sommige mensen kunnen dunne ontlasting hebben, terwijl anderen harde, droge ontlasting ervaren.
 5. Moeheid en vermoeidheid: Veel mensen met PDS ervaren vermoeidheid, mogelijk als gevolg van de chronische buikpijn en ongemak.
 6. Urgentie om naar het toilet te gaan: Sommige mensen met PDS ervaren een plotselinge en intense drang om naar het toilet te gaan, wat moeilijk te beheersen kan zijn.
 7. Verbetering na een stoelgang: Voor sommige mensen verlicht een stoelgang de buikpijn en het ongemak, maar dit effect kan van korte duur zijn.
 8. Maagklachten: Sommige mensen met PDS kunnen last hebben van maagzuur, misselijkheid of braken.

Welk dieet bij een prikkelbare darm syndroom?

Er is geen specifiek dieet dat wordt aanbevolen voor mensen met PDS, omdat de aandoening bij iedereen anders kan zijn. Echter, sommige mensen vinden dat bepaalde voedingsmiddelen hun symptomen verergeren, terwijl andere voedingsmiddelen kunnen helpen om de symptomen te verlichten. Het kan nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden om te ontdekken welke voedingsmiddelen een invloed hebben op jouw symptomen.

Enkele algemene aanbevelingen zijn het beperken van vetrijke voeding, het eten van kleinere, frequente maaltijden in plaats van drie grote maaltijden per dag, en het zorgen voor voldoende vezels in je dieet.

Lees hier meer over voeding bij pds.

Paardenmelk bij prikkelbare darm syndroom

Paardenmelk is een natuurlijk product dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vetzuren die essentieel zijn voor het menselijk lichaam. Maar hoe kan paardenmelk helpen bij het prikkelbare darm syndroom?

 • Ontstekingsremmende eigenschappen: Paardenmelk bevat lysozym, een eiwit met ontstekingsremmende eigenschappen. Dit helpt bij het verminderen van de ontsteking in de darmen die vaak gepaard gaat met PDS.
 • Probiotische effecten: Paardenmelk bevat ook probiotica, levende bacteriën die de gezondheid van je darmen bevorderen. Dit helpt bij het herstellen van de balans van de darmflora, wat bijdraagt aan een gezonder darmkanaal.
 • Voedingsstoffen: De voedingsstoffen in paardenmelk, zoals vitamine C, ijzer en calcium, dragen bij aan een betere algemene gezondheid en welzijn.

paardenmelk tegen prikkebare darm syndroom

Paardenmelk zit in handige capsules die je dagelijks inneemt. Het een natuurlijk product wat het geen quick-fix actie maakt. Om je darmflora gezond op te bouwen hebben de meeste mensen tussen de twee en drie maanden nodig.

Hoe gebruik je paardenmelk capsules

De Sanvita paardenmelk capsules zijn gevuld met 100% biologische paardenmelk poeder, zonder kunstmatige toevoegingen. Paardenmelk lijkt voor ongeveer 90% op moedermelk. Daardoor is het veel beter verteerbaar dan andere zuivelproducten. Een glas verse paardenmelk per dag volstaat al voor een gezonde darmflora.

Verse paardenmelk is maar een dag houdbaar. Door het vocht te onttrekken houden we paardenmelk poeder over. De capsules worden gevuld met deze poeder en zo kun je het makkelijk innemen. De dagelijkse dosering is vijf capsules. Dat is evenveel poeder als wat in één glas zit. Je neemt de capsules allemaal tegelijk met een glas water, iedere dag op hetzelfde moment.

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur, paardenmelk capsules worden verzonden per brievenbuspost. Verzending is gratis in Nederland en België.