Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Alles wat je moet weten over acuut eczeem

13 Jun 2023
door Sanvita Healthy

Plotseling huiduitslag die jeuk, roodheid en ontsteking veroorzaken? Dat kan wel eens acuut eczeem zijn. Sommige mensen hebben ooit last van eczeem gehad en ineens speelt het weer op. Anderen zijn volledig nieuw met de huidklachten. Maak je geen zorgen, we hebben een heleboel tips en natuurlijke oplossingen om je te helpen. In deze blog lees je er alles over.  

Wat is acuut eczeem?

Acuut eczeem is een huidaandoening die plotseling ontstaat. De snelheid waarmee het ontstaat kan binnen enkele dagen of in een week. De symptomen van acuut eczeem zijn:

 • Roodheid;
 • Zwelling;
 • Blaren;
 • Korstvorming.

Acuut eczeem komt vooral voor bij mensen die een gevoelige huid hebben en vaak bij een lage weerstand. Ook komt de combinatie acuut eczeem met astma of allergieën vaak voor.

Eczeem is een ontstekingsreactie in de huid die jeuk en irritatie veroorzaakt. Het komt van binnenuit, ook bij contacteczeem. Contacteczeem is een eczeem soort die opspeelt bij contact met schadelijke stoffen voor de huid. Doordat de huid en je lichaam niet genoeg weerstand heeft tegen deze stoffen ontstaat er een reactie in de vorm van eczeem.

Mogelijke oorzaken van acuut eczeem

Eczeem is een complete huidaandoening. Daarom is het vinden van de exacte oorzaak van eczeem moeilijk. Waarschijnlijk is acuut eczeem het resultaat van een combinatie van genetische, immunologische en omgevingsfactoren. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en risicofactoren die verband houden met acuut eczeem:

 1. Genetica: Eczeem heeft vaak een genetische component. Als iemand in je directe familie (ouders, broers, zussen) eczeem heeft, heb je een verhoogd risico om het ook te ontwikkelen.

 2. Immunologische factoren: Het immuunsysteem speelt een rol bij eczeem. Mensen met eczeem hebben vaak een overactief of juist verzwakt immuunsysteem. Dat leidt tot ontstekingen en irritatie van de huid.

 3. Huidbarrière disfunctie: Een verstoorde huidbarrière kan ervoor zorgen dat de huid vocht verliest en vatbaar wordt voor irritatie. Hierdoor kan eczeem gemakkelijker ontstaan en verergeren.

 4. Allergenen: Blootstelling aan bepaalde allergenen, zoals huisstofmijt, pollen, dierenhuidschilfers en schimmels, kan een eczeemuitbraak veroorzaken of verergeren.

 5. Voedselallergieën: Voedselallergieën, vooral bij jonge kinderen, kunnen in sommige gevallen eczeem veroorzaken of verergeren.

 6. Irriterende stoffen: Contact met irriterende stoffen zoals sterke zepen, reinigingsmiddelen, parfums en bepaalde textielsoorten kan de huid irriteren en eczeem uitlokken.

 7. Klimaat en omgevingsfactoren: Droge lucht, lage luchtvochtigheid en extreme temperaturen kunnen de huid uitdrogen en eczeem veroorzaken of verergeren.

 8. Stress: Stress en emotionele spanning kunnen eczeemklachten verergeren, mogelijk vanwege hun invloed op het immuunsysteem en ontstekingsprocessen.

 9. Microbiële infecties: Bepaalde bacteriële, virale of schimmelinfecties van de huid kunnen eczeem uitlokken of verergeren.

 10. Krabben en wrijven: Constant krabben en wrijven aan de jeukende huid kan leiden tot beschadiging van de huidbarrière en ontsteking, waardoor eczeem erger wordt

De oorzaken van acuut eczeem liggen nogal uiteen. Vaak zoeken we het in externe factoren. De ervaring leert juist dat je eczeem van binnenuit moet tegengaan. Dat doe je door je darmflora gezond te maken. Een onbalans in de darmflora zorgt voor een slechte voeding van je huid en is vaak de oorzaak van een lage weerstand.  

Tips tegen acuut eczeem

Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om met acuut eczeem om te gaan. Hier zijn een paar tips die je zouden kunnen helpen:

 • Vermijd irriterende stoffen: Probeer contact met irriterende stoffen zoals sterke zepen, parfums, synthetische stoffen en chemicaliën te vermijden.
 • Hydrateer de huid: Gebruik een milde, vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden. Breng de crème aan na het baden of douchen, wanneer je huid nog een beetje vochtig is. Zo krijgt je huid geen tij om uit te drogen.
 • Vermijd krabben: Krabben kan de eczeemplekken verergeren en infecties veroorzaken. Probeer het krabben te minimaliseren, mogelijk door je nagels kort te houden en indien nodig handschoenen te dragen.
 • Korte en lauwe baden: Vermijd lange, hete douches of baden. Dit kan de huid uitdrogen en het eczeem verergeren. Kies in plaats daarvan voor korte, lauwe baden.
 • Milde zeep: Gebruik milde, ongeparfumeerde zeep of reinigingsmiddelen die specifiek zijn ontworpen voor de gevoelige huid.
 • Koele kompressen: Breng af en toe koele, vochtige kompressen aan op de jeukende gebieden om tijdelijke verlichting te bieden.
 • Voeding: Sommige mensen merken dat bepaalde voedingsmiddelen hun eczeem verergeren. Het kan nuttig zijn om een voedingsdagboek bij te houden en te zien of er een verband is tussen je dieet en je eczeem.
 • Kleding: Draag lichte, ademende kleding gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen. Vermijd strakke kleding die wrijving kan veroorzaken.
 • Stressbeheersing: Stress kan eczeem verergeren. Probeer ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhaling en yoga om stress te verminderen.
 • Gebruik paardenmelk capsules en bodylotion of crème op basis van paardenmelk.

 

acuut eczeem tegengaan
De combinatie van biologische paardenmelk 
capsules met een crème of bodylotion
geven het meeste resultaat.
 

Natuurlijk middel tegen acuut eczeem

Naast deze tips is er een natuurlijk middel tegen eczeem. Dat natuurproduct is paardenmelk. Vanuit een eigen ervaring met huidklachten en allergieën leken we in een molen te belanden van agressieve behandelingen zonder langdurig resultaat. Na een lange zoektocht hebben we de oplossing gevonden in dit natuurlijke product.

Paardenmelk bevat meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen. In tegenstelling tot koemelk is paardenmelk voor het menselijk lichaam in gevoelige omstandigheden goed te verdragen. De voordelen zijn een aanpak op een natuurlijke manier van binnenuit. Met deze vitaminen en mineralen bouw je op een gezonde manier je darmflora op en komt je weerstand weer op peil. Je huid wordt weer voldoende gevoed en het eczeem neemt af.

Je neemt paardenmelk in met capsules. Hierin zit biologische paardenmelk poeder. Om je huid van buiten te verzorgen gebruik je voor het gezicht de dag- en nachtcrème. Heb je acuut eczeem op andere delen van je lichaam is de bodylotion geschikt. Deze trekt snel in en voelt niet vet aan.

Hoe werkt deze natuurlijke oplossing tegen acuut eczeem?

Je huid vernieuwd zich iedere 28 tot 35 dagen. Geef je lichaam de tijd om je huid weer gezond te krijgen. Je neemt de capsules met een dosering van vijf per dag. Deze neem je allemaal tegelijk in met een glas water. Wanneer je de capsules inneemt maakt niet uit voor de werking, als het maar iedere dag rond hetzelfde tijdstip is.

De bodylotion en crèmes gebruik je naar behoefte. De meeste mensen gebruiken het twee keer per dag, meer of minder mag ook. Door de kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten is er snel resultaat tegen roodheid, jeuk en irritatie. Om het eczeem tegen te gaan moet je het van binnenuit aanpakken met de paardenmelk capsules tegen acuut eczeem.