Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Artritis psoriatica, wat is de beste behandeling?

20 Mei 2022
door Sanvita Healthy

Artritis psoriatica is een veel voorkomende combinatie van de huidziekte psoriasis en reuma. Vaak gaat het samen met darmklachten, tekenen van vermoeidheid en pijnklachten door de artritis. In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:

 • Wat zijn de symptomen van artritis psoriatica?
 • Is artritis psoriatica te genezen?
 • Artritis psoriatica en darmklachten
 • Artritis psoriatica en vermoeidheid
 • Wat kun je zelf doen aan artritis psoriatica?

Wat zijn de symptomen van artritis psoriatica?

De symptomen van artritis psoriatica kunnen per persoon wat verschillen. De oorzaak van artritis psoriatica is vaak ook moeilijk aan te duiden. Wat we wel weten is dat artritis psoriatica vaak begint als psoriasis bij vooral mannen tussen de 25 en 30 jaar.

De naam artritis psoriatica is een combinatie van Reumatoïde artritis (in de volksmond ‘reuma’) en Psoriasis. Beide zijn chronische ontstekingsziektes en bij het tegelijk voorkomen bij één persoon spreken we van artritis psoriatica. Dit is dus een ontstekingsziekte van zowel de huid als de gewrichten.

De symptomen van artritis psoriatica die het meeste voorkomen zijn:

 • Schilferige huid op ellebogen, knieën, hoofdhuid en in lichaamsplooien.
 • Brokkelige nagels
 • Putjes in de huid
 • Pijnlijke gewichten bij het opstaan
 • Gezwollen gewrichten
 • Pijnlijke pezen

Het verschilt per persoon hoe snel de ontstekingen zich verspreiden door het lichaam en in welke mate welke symptomen voorkomen. Ook zit er verschil in klachten bij bepaalde weersomstandigheden, inspanningen en fitheid van het lichaam.

Is artritis psoriatica te genezen?

Zoals gezegd is artritis psoriatica eigenlijk een combinatie van ontstekingsziektes en daarom is de vraag of het te genezen is ook in het antwoord tweedelig.

Is reuma te genezen?

Reuma is een ontstekingsziekte in pezen en gewrichten met een chronisch kenmerk. Dat betekend dat er nog geen medicijnen bestaan om reuma te genezen. Het afweersysteem van het lichaam is ontregeld waardoor de chronische ontstekingen optreden. De weerstand weer opbouwen is een van de belangrijkste zaken om de klachten tegen te gaan en het verloop te remmen. Reuma is niet te genezen, maar het is wel te remmen en de klachten te verminderen.

Is psoriasis te genezen?

Psoriasis is een ontstekingsziekte in de huid met een chronisch kenmerk. De oorzaak van psoriasis is nog niet 100% vastgesteld. Erfelijkheid en algemene gezondheid spelen een rol. Een gezonde huid vernieuwd zichzelf in zo’n 28 dagen. Bij psoriasis is deze vernieuwingscyclus verstoort wat ervoor zorgt dat de huid zich iedere 4-5 dagen wil vernieuwen, met als gevolg veel schilferingen, jeuk, ontstekingen en roodheid. Psoriasis is chronisch en dus niet genezen, echter zijn jeuk, roodheid, schilfering en ontstekingen wel tegen te gaan waardoor je minder last hebt van psoriasis.

De combinatie zoals artritis psoriatica is, is dus chronisch en niet te genezen. Wél zijn de gevolgen tegen te gaan, ook op een natuurlijke manier. Daar later meer over.

Artritis Psoriatica middelArtritis psoriatica en darmklachten

De darmflora is een heel belangrijke functie in ons lichaam en wordt vaak zwaar onderschat. Artritis psoriatica in combinatie met darmklachten komt vaak voor. Je kunt je darmflora zien als het centrum van je gezondheid, de basis van je afweersysteem.

Dat zit zo: je darmflora bestaat uit zo’n 100.000.000.000.000 (100 biljoen) verschillende bacteriën, allemaal met een eigen functie. Ze werken en leven van alles wat we eten en drinken. De bacteriën zorgen ervoor dat voedingsstoffen, vitaminen, mineralen en sporenelementen vanuit de voeding in het bloed komen. Ook staan ze in verbinding met je hormoonhuishouding en mentale toestand.

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat mensen met een slechte mentale toestand ook een minder goede darmflora hebben. Ook kinderen waarvan ouders, en vooral de moeder, vaak stress en ongemak meegemaakt heeft, hebben een minder goede darmflora.

Artritis psoriatica met darmklachten is dus een hele logische combinatie: verminderde weerstand, ontstekingsgevoelig en chronische kenmerken.

Het is slim, als je artritis psoriatica hebt, om te proberen de darmflora te optimaliseren zodat de basis in ieder geval goed is.

Artritis psoriatica en vermoeidheid

Bij mensen met artritis psoriatica is vermoeidheid een vaak gehoord probleem. De oorzaak hiervan komt uit verschillende kanten en is een combinatie van factoren. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • Door een minder gezonde darmflora worden niet alle voedingsstoffen omgezet in energie, dus komt er minder energie vanuit je voeding in je bloed.
 • Door de pijnlijke gewrichten slaap je minder goed waardoor je overdag minder energie hebt.
 • Met een jeukende huid slaap je ook minder goed waardoor je overdag minder energie hebt. Niet voor niets is een bekende uitspraak: ‘jeuk is erger dan pijn!’.
 • Door de verhoogde ontstekingswaarden in het bloed is je lichaam constant in tegenreactie wat energie kost.
 • Door de pijnlijke gewrichten beweeg je automatisch wat minder, waardoor je ook minder energie en spiermassa onderhoud en opbouwt.

Bij artritis psoriatica is vermoeidheid iets wat moeilijk aan de buitenkant te zien is voor de meeste mensen. Familie, buren of vrienden die dicht bij je staan zien wel als je vermoeid bent, maar van binnen is dat gevoel veel groter dan van buiten gezien kan worden.

Wat kun je zelf doen aan artritis psoriatica?

Wil je de gevolgen van artritis psoriatica drastisch verminderen? Minder last van jeuk, pijn en vermoeidheid? Gelukkig heb je zelf een paar mogelijkheden die je kan toepassen in het dagelijks leven. Hierbij een aantal tips waarvan je sommige al wel zal gebruiken.

 • Draag goed ademende kleding zoals katoen. Dat zorgt voor minder jeuk en een goede temperatuurregulatie geven.
 • Test warme baden of koude omgevingen. Voor sommige mensen wil een van beide helpen.
 • Gebruik ontspanningsmethodes zoals yoga, meditatie of andere ontspanningen.
 • Voedt je lichaam met veel groente, fruit, gezonde voeding en water. Vermijd suiker, gefrituurd eten en alcohol.

Je darmflora verbeteren bij artritis psoriatica

Sanvita is specialist in natuurlijke oplossingen voor huidklachten, darmklachten en allergieën. Allemaal vanuit één uitgangspunt: het verbeteren van de darmflora. Dit kan met onze capsules die bestaan uit paardenmelk poeder. Dit natuurproduct tegen artritis psoriatica helpt tegen klachten omdat het meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen bevat.

Paardenmelk capsules helpen de darmflora te verbeteren waardoor je minder last het van darmklachten, de ontstekingen nemen af en de huid wordt van binnenuit gevoed. Door de vele positieve reviews van pure paardenmelk capsules tegen psoriasis en reuma werkt het ook goed tegen artritis psoriatica.

De dosering van de capsules is vijf per dag, allemaal op één vast moment. Naast het innemen van de capsules kun je je huid en gewrichten verzorgen met onze bodylotion.

Wij adviseren de capsules minimaal drie maanden in te nemen. De eerste 4 weken zullen de vitaminen en mineralen afvalstoffen uit het lichaam zo veel mogelijk verwijderen. Doordat de darmflora in deze tijd verbeterd wordt, wordt tussen de 4 tot 8 weken het afweersysteem sterker.

Na deze drie maanden kun je dosering afbouwen naar 2 of 3 capsules per dag, dit na gelang je klachten minder zijn geworden en je de artritis psoriatica onder controle hebt.