Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Clownseczeem; wat is de juiste behandeling?

20 Oct 2022
door Sanvita Healthy

Clownseczeem is een ontsteking in de huid, meestal rondom de mond of ogen. De officiële benaming is Dermatitis Perioralis. Vervelend als je het hebt, omdat de ontsteking zich uit in jeukende, rode bultjes. Soms komen er ook puistjes bij. De volgende onderwerpen over clownseczeem behandelen we in dit artikel:

 • Clownseczeem oorzaak
 • Clownseczeem behandeling
 • Clownseczeem zelf behandelen
 • Veel gestelde vragen over clownseczeem
  • Hoelang duurt clownseczeem
  • Is clownseczeem besmettelijk
  • Clownseczeem tips
 • Natuurlijke behandeling van clownseczeem

Clownseczeem oorzaak

De oorzaak van clownseczeem (eczeem rond ogen en mond) is vaak moeilijk te achterhalen. Wel komt het vaak voor dat je clownseczeem krijgt van cremes of zalfjes. Dat klinkt natuurlijk vreemd, maar een belangrijke trigger voor het eczeem rond de mond en ogen zijn de stofjes corticosteroïden. Dit zijn hormonen die als ingrediënt gebruikt worden in veel cremes en zalfjes. Deze hormonen worden ingezet als er ontstekingen in de huid voorkomen. Specifiek in de huid rondom de ogen en mond is het belangrijk hormoon-vrije creme te gebruiken. Als je cremes met corticosteroïden gebruikt hebt, kan dat een oorzaak zijn van clownseczeem.

clownseczeem behandelingClownseczeem komt vooral voor bij koud,
guur weer en kan een aantal maanden duren 

Clownseczeem behandeling

Een behandeling van clownseczeem bestaat uit het tegengaan van de ontstekingsreactie. In de huid vormt zich een ontsteking wat zich uit in rode bultjes en jeuk. Veel behandelingen zijn erop gericht de roodheid en jeuk tegen te gaan. Dit is wel een behandeling tegen clownseczeem, maar puur gericht op het tegengaan van de gevolgen. Beter is om clownseczeem tegen te gaan van binnenuit, vanuit de oorzaak.

Een behandelplan voor clownseczeem bestaat in de reguliere zorg uit een kuur met antibiotica. Dit kan een antibiotica zijn in gelvorm, het innemen van pillen of creme met antibiotica. Deze kuur neem je voor 6 tot 12 weken.

alternatief antibiotica clownseczeemEr is een natuurlijk alternatief
voor antibiotica bij clownseczeem.

Antibiotica is erop gericht de bacteriën te doden die de ontsteking veroorzaken. In het doden daarvan, neemt het middel ook de goede bacteriën mee. In de praktijk betekend dat, dat je huid de ontsteking overwonnen heeft. Wel blijft je huid achter met een veel gevoeliger afweersysteem en dunnere of gevoelige huid.

Je kan clownseczeem ook zelf behandelen. Hoe doe je dat?

Clownseczeem zelf behandelen

Hoe kun je clownseczeem zelf behandelen? Dat doe je door allereest de oorzaak op te zoeken. De oorzaak kan komen door een verkeerde zalfje wat je gebruikt. Een van de beste acties is dus het vermijden van dat soort cremes. Weet je de oorzaak niet? Richt je dan op het herstel van je huid. Dit kun je zelf doen tegen clownseczeem:

 • Vermijd suiker; suiker geeft een ontstekingsreactie in de huid
 • Vermijd gefrituurd eten; van het vet gaat de darmflora achteruit waardoor de huid niet genoeg voeding krijg
 • Hydrateer voldoende; vochtrijk voedsel en genoeg drinken is hierbij belangrijk
 • Gebruik natuurlijke huidverzorgingsproducten
 • Tip: Neem paardenmelk capsules in tegen clownseczeem. Lees hieronder verder over dit natuurlijke middel tegen clownseczeem.

clownseczeem zelf behandelen met paardenmelk capsules

Veel gestelde vragen over clownseczeem

Hoelang duurt clownseczeem?

Clownseczeem kan, als je er niets aan doet, jarenlang aanwezig blijven. De ontsteking in de huid kan van zichzelf vaak niet weg gaan. Met onze natuurlijke aanpak, de capsules in combinatie met de dagcreme (ook voor mannen), zijn de meeste mensen tussen de twee en drie maanden vrij van clownseczeem.

Is clownseczeem besmettelijk?

Eczeem rond de mond en ogen, clownseczeem en dermatitis perioralis is niet besmettelijk.

Clownseczeem tips

Met deze tips kun je clownseczeem tegengaan:

 • Eet vochtrijk voedsel en drink voldoende. Hydratatie van de huid is in de aanpak tegen eczeem rond de mond en ogen essentieel.
 • Vermijd stress. Stress is een van de bekendste triggers van eczeem, waar dan ook op het lichaam.
 • Smeer geen hormoonzalf of bouw het gebruik af. Dit om de huid niet nog dunner te maken en dus gevoeliger. Ook kun je een heftig rebound effect hebben bij lang gebruik.
 • Bouw je darmflora op, met gezonde voeding én paardenmelk capsules.

Natuurlijke behandeling van clownseczeem

Een natuurlijke behandeling van clownseczeem doe je met paardenmelk capsules. Deze capsules zijn 100% natuurlijk. Paardenmelk bevat van nature meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen. Iedere werkzame stof draagt bij aan een gezonde huid. Zeker bij eczeem en psoriasis heeft dit natuurproduct veel mensen geholpen.

De capsules verzorgen de huid van binnenuit. Om roodheid, jeuk en schilfering tegen te gaan gebruik je de paardenmelk nachtcreme en paardenmelk dagcreme. Deze zijn geschikt voor de huid rond de ogen en mond en worden ook gebruikt voor de mannenhuid.

Bestel de paardenmelk capsules voor een optimaal resultaat voor drie maanden. Klik op het voordeelpakket, onderaan de pagina van het product Voordeelpakket Capsules vindt je een combinatiekorting met paardenmelk dagcreme.