Winkelmandje(0 Producten)
Geen producten gevonden

Dikke darm ontsteking ga je zo tegen

12 Oct 2023
door Sanvita Healthy

Heb je last van een dikke darm ontsteking? Het is een aandoening die veel ongemak kan veroorzaken en je dagelijkse leven kan beïnvloeden. Maar wees gerust, er zijn natuurlijke oplossingen die kunnen helpen, zoals paardenmelk capsules.

Wat zijn dikke darm ontsteking soorten?

Ontstekingen in de dikke darm kunnen leiden tot verschillende ziekten en aandoeningen. De twee meest voorkomende darmziekten die ontstekingen in de dikke darm veroorzaken, zijn colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Deze aandoeningen kunnen ernstige complicaties veroorzaken en leiden tot andere ziekten, waaronder:

 • Colorectale kanker: Langdurige ontstekingen in de dikke darm, vooral bij colitis ulcerosa, kunnen het risico op het ontwikkelen van colorectale kanker verhogen.
 • Perianale fistels en abcessen: Bij de ziekte van Crohn kunnen ontstekingen leiden tot de vorming van abcessen en fistels rond het rectale gebied.
 • Strictures (vernauwingen): Ontstekingen kunnen leiden tot littekenweefsel in de dikke darm, wat leidt tot vernauwingen of strictures. Dit heeft nadelige gevolgen in de darm en veroorzaakt spijsverteringsproblemen.
 • Toxic megacolon: Bij ernstige colitis ulcerosa kan de dikke darm uitzetten en ernstig ontstoken raken, een aandoening die bekend staat als toxic megacolon. Dit is een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist.
 • Anemie: Chronische ontstekingen in de dikke darm kunnen leiden tot bloedverlies, wat op zijn beurt bloedarmoede (anemie) kan veroorzaken.
 • Osteoporose: Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, kan het risico op osteoporose verhogen.
 • Gewrichtsontsteking: Sommige mensen ontwikkelen gewrichtsontstekingen, een aandoening die bekend staat als artritis of spondylitis. Dit kan leiden tot gewrichtspijn en stijfheid.

Dit zijn dikke darm ontsteking symptomen

Hoewel de symptomen bij een dikke darm ontsteking per persoon kunnen verschillen, zijn er wel enkele overeenkomsten. Hier zijn vijf meest voorkomende dikke darm ontsteking symptomen:

 1. Diarree: Frequent, dunne ontlasting is een veelvoorkomend symptoom van dikke darmontsteking. De ontlasting kan ook slijm of bloed bevatten.
 2. Buikpijn: Mensen met colitis ervaren vaak buikpijn, die krampend en pijnlijk kan zijn. De pijn bevindt zich meestal in het onderste deel van de buik, vaak aan de linkerkant.
 3. Bloed in de ontlasting: Sommige mensen met dikke darmontsteking kunnen helder rood bloed in hun ontlasting opmerken. Dit kan het gevolg zijn van ontstoken weefsel in de dikke darm.
 4. Gewichtsverlies: Langdurige ontsteking kan leiden tot gewichtsverlies, omdat de aandoening de opname van voedingsstoffen kan verstoren en de eetlust kan verminderen.
 5. Vermoeidheid: Dikke darmontsteking kan leiden tot vermoeidheid, zelfs als je voldoende slaapt. De ontsteking en de symptomen zelf kunnen uitputtend zijn.

Is dikke darm ontsteking gevaarlijk?

Hoewel dikke darm ontsteking ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn, is het meestal niet levensbedreigend. Echter, als het niet wordt behandeld, kan het leiden tot chronische aandoeningen en complicaties. Voorbeelden daarvan zijn bloedarmoede, uitdroging en in zeldzame gevallen, darmperforatie. Daarom is het belangrijk om op tijd de symptomen tegen te gaan.

Dikke darm ontsteking natuurlijk genezen

Er zijn verschillende manieren om dikke darm ontsteking te behandelen, waaronder medicatie en in sommige gevallen chirurgie. Maar er zijn ook natuurlijke middelen die kunnen helpen, zoals het aanpassen van je dieet en het nemen van paardenmelk capsules.

Voeding bij dikke darm ontsteking

Bij een dikke darm ontsteking, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, is het belangrijk om voedingsmiddelen te vermijden die de ontsteking kunnen verergeren of de symptomen kunnen verergeren. Hier zijn 6 voedingsmiddelen die je doorgaans moet vermijden:

 • Vezelrijke voedingsmiddelen: Hoewel vezels belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering, kunnen ze tijdens een opflakkering van de ontsteking te belastend zijn voor de dikke darm. Vermijd volkorengranen, peulvruchten, noten, zaden, en rauwe groenten en fruit. Kies in plaats daarvan voor goed gekookte, gepureerde of geschilde versies.
 • Pittige voedingsmiddelen: Pittig eten kan de symptomen verergeren en de ontsteking prikkelen. Vermijd dus pittige sauzen, kruiden en specerijen.
 • Cafeïne en alcohol: Deze stimulerende middelen kunnen de dikke darm irriteren en de symptomen verergeren. Probeer koffie, thee, frisdrank en alcohol te beperken of te vermijden.
 • Geraffineerde suikers: Suikerrijke voedingsmiddelen en dranken kunnen de ontsteking verergeren en een ongunstig effect hebben op de darmflora. Beperk de inname van suikerhoudende snacks en frisdranken.
 • Verzadigde vetten: Voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten, zoals gefrituurd voedsel en fastfood, kunnen ontsteking en darmproblemen verergeren. Kies in plaats daarvan voor gezonde vetten, zoals die in avocado's, olijfolie en vette vis.
 • Kunstmatige zoetstoffen en additieven: Sommige kunstmatige zoetstoffen en voedseladditieven kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken of verergeren. Lees voedselverpakkingen zorgvuldig en vermijd voedingsmiddelen met ingrediënten die je niet verdraagt.

Paardenmelk tegen darmklachten

Paardenmelk capsules worden vaak gebruikt als een alternatieve behandeling voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder ontstekingen in de dikke darm. De ervaring leert dat biologische  paardenmelkpoeder ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Ook bevordert het de gezondheid van de darmwand en darmflora.

Dikke darm ontstekingen paardenmelk capsules

Biologische paardenmelk poeder
in handige capsules.

De voordelen van paardenmelk capsules tegen ontstekingen in de dikke darm worden toegeschreven aan de werking van dit natuurproduct.

 • Immunoglobulinen: Paardenmelk bevat immunoglobulinen en andere immuunfactoren die ontstekingsreacties moduleren.
 • Lactoferrine: Lactoferrine is een eiwit in paardenmelk dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
 • Probiotica: Paardenmelk bevat natuurlijke probiotica, die de darmflora in balans helpen houden.
 • Voedingsstoffen: Paardenmelk bevat meer dan 40 soorten vitaminen en mineralen, die de algehele gezondheid ondersteunen en het immuunsysteem versterken.

Hoe gebruik je paardenmelk capsules?

Ontdek zelf de voordelen van paardenmelk capsules tegen darmklachten. De meeste mensen hebben een periode van drie maanden nodig voordat ze helemaal of grotendeels klachtenvrij zijn. In deze drie maanden neem je de standaard dosering van vijf capsules per dag. Deze neem je allemaal tegelijk in met een glas water. Dat doe je iedere dag op één vast moment.

Na deze drie maanden kun je stoppen met het innemen van de capsules, of overgaan op een onderhoudsdosering van bijvoorbeeld twee capsules per dag. Zo geef je je darmflora dagelijkse ondersteuning en blijft je weerstand op peil.

Ervaringen 

dikke darm ontstekingen paardenmelk capsules dikke darm ontstekingen paardenmelk capsules

dikke darm ontstekingen paardenmelk capsules dikke darm ontstekingen paardenmelk capsules

dikke darm ontstekingen paardenmelk capsules

Sanvita Darmklachten Programma

Naast het innemen van de capsules, kun je ook deelnemen aan het Darmklachten Programma. Dit programma duurt drie maanden waarin je volledig begeleid wordt om van je darmklachten af te komen. In dit programma krijg je voor drie maanden capsules, een E-Book over de oorzaak en aanpak van darmklachten en iedere drie dagen een praktische tip tegen darmklachten. Daarnaast krijg je twee keer een telefonisch consult waarbij we je vragen en persoonlijke voortgang kunnen bespreken. Neem deel, begin direct en pak je darmklachten compleet aan. 

Wij verzenden iedere werkdag om 23:59 uur. Verzending is gratis in Nederland en België.